Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gentiloni úspešne zostavil vládu: Talianska politická kríza sa oficiálne skončí už večer

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni (Zdroj: SITA/AP Photo)

RÍM - Talianska prezidentská kancelária oznámila, že minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni, ktorého prezident poveril zostavením novej vlády, túto úlohu splnil. Gentiloni zloží prísahu ako premiér spoločne so svojou novou vládou ešte dnes večer, povedal reportérom Ugo Zampetti z prezidentskej kancelárie.

Minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan zostane v tejto funkcii aj v novej koaličnej vláde, uviedla tlačová agentúra AP. Ministrom zahraničných vecí bude doterajší minister vnútra Angelino Alfano. Na jeho doterajší post na čele rezortu vnútra sa posunie sociálny demokrat Marco Minniti. 

Opozičné strany požadujú skoré voľby. Mattarella však chce, aby parlament najskôr schválil volebnú reformu, ktorá uľahčí vládnutie. Súčasný volebný zákon má iné volebné pravidlá pre Senát a iné pre dolnú komoru parlamentu.

Nová vláda zložila v Ríme ústavnú prísahu 

Všetci zložili dnes večer v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu a v utorok ich čaká parlamentné hlasovanie o dôvere. Ministerstvo zahraničných vecí povedie doterajší šéf rezortu vnútra Angelino Alfano (46), predseda koaličnej strany  Nový pravý stred (NCD).

Novým ministrom vnútra bude nominant Demokratickej strany (PD) Marco Minniti (60). Ministrom hospodárstva a financií zostáva Pier Carlo Padoan (66), ktorý patril aj medzi favoritov na post premiéra. Rezort spravodlivosti bude naďalej riadiť Andrea Orlando a rezort obrany Roberta Pinottiová. Členmi talianskej vlády zostávajú aj minister priemyslu Carlo Calenda a minister pôdohospodárstva Maurizio Martina, či šéfovia rezortov životného prostredia, dopravy a kultúry, Gianluca Galletti, Graziano Delrio a Dario Franceschini.

Novou ministerkou pre vzťahy s parlamentom bude skúsená sociálna demokratka Anna Finocchiarová (60). Doterajšia ministerka pre reformy Maria Elena Boschiová (35), vnímaná ako iniciátorka reformy ústavy odmietnutej v plebiscite osudnom pre Mattea Renziho, zostane v kabinete ako štátna tajomníčka v úrade vlády.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril Gentiloniho zostavením novej vlády v nedeľu po tom, ako sa minulý týždeň vzdal funkcie premiéra Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy. Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

Viac o téme: TalianskoMatteo RenziPaolo Gentiloni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu