Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tak to je gól! Lajčák po megaškandále na ministerstve: Lukratívny flek v New Yorku

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj keď mu pozíciu Generálneho tajomníka OSN vyfúkol Portugalčan Antonio Gutteres, nemusí smútiť. S vysokou pravdepodobnosťou čaká Miroslava Lajčáka nová funkcia! Na pozadí kauzy jeho ministerstva s podozreniami zo šafárenia verejných peňazí môže otvárať šampanské. Nakoniec sa predsa len dočká práce v OSN!

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí si zrejme polepší. Onedlho by sa mal posunúť vo svojej kariére diplomata zase o kúsok vyššie. Mal by sa totiž stať predsedom Valného zhromaždenia OSN. Je jediným kandidátom na túto pozíciu.

Svoju nomináciu na protokolárne najvyššiu funkciu v rámci medzinárodnej organizácie oznámil po dnešnom zasadnutí vlády. Slovensko je jediným kandidátom v rámci Východoeurópskej regionálnej skupiny (VERS) v OSN, ktorej podľa princípu regionálnej rotácie pripadá tento post. VERS potvrdila nomináciu Lajčáka v noci nadnes nášho času.

Tak to je gól!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

„Slovenská republika prejavila záujem o túto funkciu v roku 2003, vtedy sme to notifikovali a dnešného dňa sme zostali jedinou krajinou na túto funkciu,“ vysvetlil minister, že o tento post sa nesúťaží. Určiť, kto ho bude za Slovensko vykonávať, je v kompetencii ministra zahraničných vecí. „Konzultoval som to s predsedom vlády a prezidentom. Obidvaja ma požiadali, aby som túto funkciu vykonával ja, po dobu jedného roka, od septembra 2017 do začiatku septembra 2018,“ ozrejmil šéf diplomacie.

Na definitívnu zmenu pôsobiska si bude musieť Lajčák počkať do júna budúceho roka, keďže Valné zhromaždenie OSN bude vtedy svojho predsedu schvaľovať. Valné zhromaždenie je jedným z hlavných orgánov OSN. „Myslím, že to bude znamenať veľa práce, lebo vykonávať túto funkciu popri funkcii ministra zahraničných vecí je samozrejme náročné. Budem sa snažiť zhostiť toho čo najlepšie,“ prisľúbil.

Tak to je gól!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Predseda Valného zhromaždenia sa volí konsenzom. Na zasadaní sa zúčastňujú všetky krajiny OSN zastúpené jedným hlasom. Zasadá sa raz ročne a funkcia predsedu rotuje. Na každé zasadnutie si volí svojho predsedu.

Informácia o novom džobe vyplávala na povrch na pozadí kauzy s podozreniami zo šafárenia s verejnými peniazmi. Lajčák doteraz neukázal všetky zmluvy za akciu predstavenia slovenského perdsedníckeho loga, pričom vysvitlo, že 32 tisíc eur umelcom ministerstvo skrývalo. Na podozrivé a predražené zákazky upozornila 26-ročná, teraz už bývalá zamestnankyňa, ministerstva zahraničia. Tej v súčasnosti vyjadrujú podporu študenti zo zahraničných škôl.

Viac o téme: OSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu