Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident trvá na rýchlom vyšetrení škandálu u Lajčáka: Ľudia strácajú dôveru v štát

Prezident SR Andrej Kiska.
Prezident SR Andrej Kiska. (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Prezident SR Andrej Kiska tvrdí, že prípad bývalej zamestnankyne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR musí byť vyšetrený čím skôr. Ak sa ľudia nedozvedia, čo sa deje, dôvera v štát podľa jeho slov rapídne klesá. Povedal to po dnešnom stretnutí so študentmi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

"Prípad tejto mladej dámy ukazuje presne, akí by mali mladí ľudia byť, aby sa dokázali slušne, sebavedomo postaviť, ak vidia, že štát zlyháva. Práve vďaka takýmto ľuďom môžeme našu krajinu posunúť dopredu," uviedol Kiska. Podľa jeho slov stále platí prezumpcia neviny. Kauzu je však potrebné čím skôr vyšetriť.

"Žiaľ máme veľmi veľa káuz pootváraných. V prípade, ak takéto obvinenie padne, mali by sme byť veľmi rýchlo schopní, a to hovorím o týždni, dvoch povedať, či došlo k zlyhaniu a ak niekto zlyhal, tak kto to bol, aby sme do toho rozhodnutia udržali takú neutralitu, aby sme hneď neodsúdili ľudí, ale aby sme to rozhodnutie mali čím skôr a čím jasnejšie. Máme nedoriešené a pootvárané kauzy. Musíme nájsť systém, ako veľmi rýchle a jasne povedať ľuďom, čo sa deje, inak skutočne dôvera v štát klesá k nule," zdôraznil Kiska.

Bývalá zamestnankyňa MZV Zuzana Hlávková v pondelok (21. 11.) obvinila rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Povedala, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156.000 eur ako ten, ktorý sa bude realizovať.

Upozornila aj na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom aj priamo ministra. Podľa jej slov Miroslav Lajčák však v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.

Hlávková sa obrátila na Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR. Rezort diplomacie tvrdenia Hlávkovej a TIS jednoznačne odmietol. Hovorca MZV Peter Stano odkázal, že rozpočet predsedníctva sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

Podľa jeho slov všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur, sú v súlade so zákonom, rovnako ako všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva.

Viac o téme: Andrej KiskaMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostíZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu