Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá sa nebála postaviť Lajčákovi: Slováci sa už nechcú vrátiť domov

Veronika Hliničanová Zobraziť galériu (6)
Veronika Hliničanová (Zdroj: archív autora)

BRATISLAVA - Mladí Slováci berú spravodlivosť do vlastných rúk. Po tom, čo bývalá zamestnankyňa Zuzana Hlávková poukázala na možné šafárenie s peniazmi na Lajčákovom ministerstve, sa začali ozývať bývalí spolužiaci, aby ju podporili. Jednou z nich je aj Veronika Hliničanová. V rozhovore pre Topky hovorí, že mladí Slováci strácajú dôveru v štát a ochotu vracať sa zo zahraničných štúdií a domov. Samu ju negatívna skúsenosť Hlávkovej neodrádza v prípadnej službe v štátnej správe. Prezrádza, čo by mal teraz minister Lajčák spraviť a vyzýva študentov, aby sa stali symbolom pozitívnej zmeny.

Čo chystáte s vašou kampaňou na podporu Zuzany Hlávkovej robiť ďalej. Máte nejaké plány do budúcnosti?

Dostali sme odpoveď na náš list od pána ministra Lajčáka a zajtra (dnes - pozn. red.) mu zasielame našu reakciu s tým, že by sme sa s ním chceli osobne stretnúť. Myslíme si, že práve teraz je veľmi dôležité viesť otvorený dialóg so žiadosťou o zverejnenie všetkých relevantných zmlúv a plnú výšku výdavkov spojenú s organizáciou Predsedníctva.

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív autora)

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív autora)

Čo vás núti konať?

Vidíme, že minister nie je ochotný reagovať inak ako pod tlakom verejnej mienky a širokej medializácie, čo je zbabelé a nedôveryhodné. Naviac, opakované nepresnosti prichádzajúce z ministerstva narúšajú dôveru širokej verejnosti, a tým ešte viac podkopávajú dôveru v tento štát.

Nebáli ste sa vyjsť pred kameru a adresovať Lajčákovi výzvu v kauze podozrení z predražených a podozrivých zákaziek?

Myslím, že strach vôbec nefiguroval ako dôležitý element pri mojom rozhodovaní, či mám ísť pred kameru alebo nie. Boli dôležitejšie otázky, ako napríklad čo povedať a a aký cieľ si týmto videom stanoviť.

Ako ste sa spoznali so Zuzanou Hlávkovou?

Spoznali sme sa počas štúdia na univerzite v St Andrews.

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív autora)

Veríte jej? Myslíte si, že oprávnene upozornila na podozrivé zákazky?

Nemám dôvod jej neveriť. Je to čestná a charakterná žena, ktorá upozornila na podozrivé nakladanie s finančnými prostriedkami bez toho, aby z toho mala akýkoľvek benefit. Práve naopak, Zuzana prišla hovoriť o podozrivých zákazkách aj v čase, kedy súčasné politické štruktúry nenávidia čestných a pravdivých ľudí, ktorí na korupciu upozorňujú.

Odkaz Veroniky Hliničanovej ministrovi Lajčákovi

Minister zahraničia Lajčák, premiér Fico aj minister vnútra Kaliňák hovoria o útoku na slovenské predsedníctvo v EÚ. Čo hovoríte na tieto vyjadrenia?

Myslím, že sa tým snažia dostať do pozície obetí, nahovárajúc si, že ľudia upozorňujúci na nedostatky sa im snažia len zmariť ich dobrú povesť. Túto ich rétoriku vnímam už dlhšie a budem veľmi rada, ak im verejnosť nesadne na lep. Myslím si, že je to vedomá stratégia ako od kauzy odpútať pozornosť na niečo iné.

Keď ste sa prvýkrát o kauze dopočuli – čo Vás napadlo?

Pocítila som obrovskú hrdosť z toho, že Zuzanu poznám, a že prichádza nový vietor z plachiet zahraničných študentov, ktorí sa vracajú a prinášajú so sebou možno aj akúsi malú zmenu myslenia. Som hrdá, že mladí ľudia berú zodpovednosť do svojich vlastných rúk, nezalamujú ruky nad systémom, neprispôsobili sa rétorike „nedá sa, to nejde“, ale chcú naše Slovensko očistiť a posunúť ďalej na úroveň európskych štandardov.

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív autora)

Aký signál táto kauza vysiela mladým Slovákom, ktorí študujú v zahraničí?

Verím, že okrem negatívnych signálov, sa objaví napokon aj ten pozitívny, ktorý hovorí, že: Aj ja, Ty, či ona a on môžeme byť Zuzanou – môžeme meniť svoje okolie k lepšiemu a tým sa stať symbolom pozitívnej zmeny.

Myslíte, že keď sledujú dianie na Slovensku zo zahraničia, strácajú chuť sa vracať domov a podieľať sa na fungovaní štátu?

Určite. Ale ako tvrdím, verím aj v to, že Zuzana môže byť inšpiráciou pre študentov, ktorým záleží na budúcnosti tejto krajiny.

ROZHOVOR Mladá študentka, ktorá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív autora)

Odradila by Vás skúsenosť Zuzany Hlávkovej od práce v štátnej správe?

Nie.

Čo by mal Lajčák urobiť, aby si získal naspäť dôveryhodnosť?

Myslím si, že v každej normálnej krajine by minister mal vzdať úctu človeku, ktorý korupciu odhaľuje a nie ju skrýva a vyvodiť zo svojho zlyhania aj osobnú zodpovednosť. Toto je úplné minimum, čo by podľa mňa mal dôveryhodný politik občanom ukázať.

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu