Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nová stratégia ochrany vyvolala v Nemecku strach: Obyvatelia sa majú pripraviť na apokalypsu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Desať litrov pitnej vody, dostatočné zásoby jedla na desať dní, turistický varič, lieky, sviečky a zápalky. Aj tak by v budúcnosti mohlo vyzerať základné vybavenie Nemcov pre prípad nečakanej prírodnej alebo inej katastrofy. Počíta s tým okrem ďalších opatrení nová koncepcia civilnej ochrany, ktorú bude v stredu schvaľovať spolková vláda.

Unikli dokumenty nemeckej vlády: Turecko podporuje teroristov a islamské skupiny v Sýrii

Šesťdesiatdeväťstranová stratégia z dielne ministerstva vnútra je prvou veľkou zmenou v oblasti civilnej ochrany za viac ako dvadsať rokov. Návrh síce uvádza, že "útok na nemecké územie, ktorý by si vyžiadal konvenčnú obranu krajiny, nie je pravdepodobný", ale napriek tomu nie je možné takéto budúce ohrozenie vylúčiť a je potrebné sa naň pripraviť.

Uplatniť by sa koncepcia civilnej obrany, ako sa návrh oficiálne volá, mohla napríklad v prípade rozsiahleho hackerského útoku, ktorý by z prevádzky vyradil dôležité časti infraštruktúry, ako sú elektrárne alebo čističky vôd. Stratégia varuje práve pred rôznymi druhmi hybridných útokov.

Najväčší rozruch vzbudila časť návrhu, ktorá počíta s tým, že sa obyvatelia Nemecka predzásobia základnými potravinami, ktoré by mali vydržať dovtedy, než stihnú na situáciu zareagovať štátne úrady. Niektorým toto opatrenie pripomína dobu studenej vojny, kedy boli takéto prípravy samozrejmosťou.

Nová stratégia ochrany vyvolala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinksktock.com)

"Obyvateľstvu sa odporúča udržiavať individuálne zásoby potravín na desať dní," stojí v koncepcii, ktorá ľuďom tiež odporúča mať odložené zásoby zdravotne nezávadnej vody na päť dní. Ministerstvo vnútra pritom počíta so spotrebou dvoch litrov vody na osobu denne. Ľudia by podľa rezortu mali mať tiež domácu lekárničku, sviečky, zápalky, drevo na kúrenie, baterky, batérie, teplé deky alebo peniaze v hotovosti.

Aby obyvatelia udržiavali podobné zásoby základných potravín, už dlhší čas radí Spolkový úrad pre ochranu obyvateľstva. Jeho odporúčanie pre jednotlivcov a dvojtýždňové obdobie sú pritom úplne konkrétne: 4,9 kila obilných produktov, zemiakov alebo ryže, 5,6 kila zeleniny a strukovín, 3,7 kila mliečnych produktov, 3,6 kila ovocia a orechov, 2,1 kila mäsa alebo vajíčok, 0,5 kila tuku a olejov.

Aktualizovaná stratégia ráta tiež s radom opatrení na strane verejných a štátnych inštitúcií. Napríklad nemocnice majú mať dostatočné zásoby antibiotík, vakcín a jódových tabliet, teda látok, ktoré by boli akútne potrebné v prípade útoku chemickými, biologickými alebo jadrovými zbraňami.

Pozor na ovocie a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Súčasťou koncepcie je aj decentralizované uskladnenie zásob ropy, ktoré by vystačili aspoň na 90 dní, alebo možnosť zásobiť obyvateľstvo počas dvoch týždňov núdzovo vodou zo studní. Stratégia sa venuje aj možnosti, že bude potrebné núdzovo dodávať elektrinu a špecifikuje úlohy pre organizáciu Technisches Hilfswerk, ktorá pomáha napríklad pri katastrofách.

Široko poňatá stratégia podľa nemeckých médií počíta tiež s obnovením brannej povinnosti v okamihu, keď by bolo potrebné zabezpečiť "civilnú podporu bojovým jednotkám". Príkladom by mohlo byť nasadenie vojakov na vonkajších hraniciach Severoatlantickej aliancie.

Návrhy ministerstva vnútra a ich načasovanie už kritizovala opozícia. "Stále nové návrhy, medzi ktoré patrí aj odporúčanie k zásobeniu, môžu ľudí úplne znepokojiť," nechal sa počuť šéf poslancov Ľavice Dietmar Bartsch, podľa ktorého vláda medzi Nemcami celkom vedome šíri strach. Podľa bezpečnostného experta Zelených Konstantina von Notza je zase z pohľadu atmosféry v spoločnosti nebezpečné, keď sa diskusia o civilnej ochrane spája s vojenskými scenármi alebo s teroristickou hrozbou.

Vojaci Ozbrojených síl Spolkovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: flickr.com)

Ministerstvo vnútra, ktoré len nedávno predstavilo nový bezpečnostný balík, kritiku odmietlo. Aktualizácia civilnej ochrany je podľa neho nutná. Rezort tiež uviedol, že načasovanie stratégie krátko po júlových teroristických útokoch je náhodné. Na koncepcii sa pracovalo niekoľko rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu