Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ovocinár prezradil, ako v obchode vybrať najzdravšie jablká: Niektoré obsahujú jedy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Jeseň je za dverami a s jej príchodom aj sezóna jabĺk, ktoré budú najbližšie mesiace vyhľadávaným a chutným zdrojom vitamínov. Obchody ponúkajú množstvo odrôd od najlacnejších po najdrahšie, ale ako sa vyznať medzi toľkými farbami, chuťami a rozoznať „zrno od plevu“? Na to sme sa spýtali ovocinára Ľuda Vašša.

Ako kúpiť najlepšie jablká? Stačí ich naozaj len ovoňať alebo vyberať podľa farby? Niekedy sú aj navonok krásne jablká vo vnútri hnilé a nehodia sa ani do koláčov. Vyznať sa v tomto druhu ovocia je občas naozaj ťažké. Podľa ľudových múdrostí našich predkov sú najzdravšie jablká tie, ktoré pred nami ochutnal červík. Ale je to naozaj tak?

Odborník o chrobákovi s hororovou povesťou: Boja sa ho mnohí Slováci, takáto je pravda

Podľa ovocinára Ľuda Vašša, ktorý sa venuje pomológii jabĺk, sú všetky zrelé jablká zdravé, ale tie, ktoré dostanete kúpiť v obchodných sieťach, zvyčajne konzumujete aj s neželaným „bonusom“. „Konvenčne pestované jablká sú často aj 20-krát postriekané poľnohospodárskymi chemikáliami. Obsahujú rezíduá mnohých biocídov a hormónov,“ ozrejmuje odborník.

Ovocinár prezradil, ako v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP, TASR)

Červík môže byť dobrým znamením

A ako je to s červivými jablkami? „Jablko, v ktorom nájdeme červíka alebo na ktorom sú čierne škvrnky (chrastovitosť), prezrádzajú, že buď neboli striekané, alebo boli striekané menej či v nesprávnom termíne. Najzdravšie jablká pochádzajú zo zdravého prostredia, kde pri pestovaní neboli použité jedovaté postreky. Odporúčam pestovať si vlastné ovocie alebo podporovať lokálnych ekologických poľnohospodárov, ktorých si dobre preveríte,“ vysvetlil slovenský ovocinár.

Podľa Vašša by sme si mali dať pri kúpe jabĺk pozor ešte na jednu vec. Niektoré odrody trpia tzv. hnedou plesňou jaderníka. „Napríklad trhová odroda Jonagold je na to náchylná. Plody napadnuté touto hubou nejedzme ani po vykrojení, pretože je infikovaný celý plod. Na rozdiel od chrastavitosti je toto ochorenie jabĺk nevhodné na konzumáciu,“ dodal ovocinár.

Ovocinár prezradil, ako v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP, TASR)

Viac o téme: Ovocie Jablká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu