Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pacienti pozor, z trhu sťahujú viacero liekov: Niektoré sa mohli zameniť v baleniach, iné sú nefunkčné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv nariadil dnes stiahnuť z trhu jednu šaržu lieku pre diabetikov GlucaGen HypoKit 1 mg, plv iol 1x1 mg+solv. Ide o šaržu číslo FS6X493. Pacienti majú liek vrátiť do lekárne.

Dôvodom je nefunkčná injekčná ihla, ktorá sa môže počas používania lieku oddeliť od striekačky so sterilnou vodou v súprave GlucaGenHypoKit. Podozrenia na nežiaduce účinky v tejto súvislosti doteraz hlásené neboli.

Dotknutým diabetikom liek vymenia v lekárni. Dostupnosť liečby podľa štátneho ústavu ohrozená nie je, na trhu je pacientom k dispozícii iná jeho šarža. Liek obsahuje liečivo glukagón a je určený na okamžité použitie v naliehavom prípade pre deti a dospelých s cukrovkou, ktorí sa liečia inzulínom. Používa sa, keď odpadnú, kvôli veľmi nízkej hladine cukru v krvi. Informovala o tom hovorkyňa ústavu Diana Madarászová.

Z trhu sťahujú viacero liekov, mohli sa zameniť v baleniach

Viacero liekov, ktoré sa nachádzajú na slovenskom trhu, mohli v baleniach vzájomne zameniť. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dnes nariadil stiahnutie niektorých šarží liekov Neurol, Prednison, Pancreolan Forte, Digoxin, Azitrox a Endiex. Ide o preventívny krok. Informovala hovorkyňa ústavu Diana Madarászová.

 "Pokiaľ má pacient k dispozícii balenie dotknutej šarže, je možné, že balenie obsahuje iný liek, než aký mu bol pôvodne predpísaný," uvádza ŠÚKL. Presný zoznam dotknutých liekov možno nájsť na www.sukl.sk.

Z trhu sa celkovo sťahuje 11 šarží spomínaných liekov, teda asi 60.000 škatuliek. Všetky vyrába česká Zentiva, člen skupiny Sanofi. Kde vznikol problém, zatiaľ jasné nie je. "Zahájili sme vyšetrovanie príčiny tejto zámeny, ktoré zatiaľ nebolo ukončené. Neodhalili sme však žiadnu chybu v nastavení našich výrobných postupov, ale nemôžeme zatiaľ vylúčiť ani zlyhanie ľudského faktora" uviedla hovorkyňa Sanofi Beáta Kujanová.

Informácie, že by pacienti našli v škatuľkách iné lieky, sa zatiaľ neobjavili. "V súvislosti s užívaním predmetných liekov neboli ŠÚKL hlásené žiadne podozrenia na nežiaduce účinky liekov, ktoré by mohli byť spôsobené zámenou liekov alebo blistrov. Stiahnutie liekov má preventívny charakter," píše ŠÚKL.

V prípade, že pacienti majú doma dotknuté šarže liekov, majú ich prestať užívať. Načaté aj nenačaté balenie treba vrátiť v lekárni, kde lieky vymenia. Najlepšie je tak urobiť v tej, kde si ich pacient vybral. Ostatné šarže môžu ľudia naďalej užívať. V prípade pochybností odporúča ŠÚKL pacientom poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

Lieky, ktoré sa mohli zameniť, sa používajú na liečbu rôznych ochorení. Neurol je pre pacientov s úzkostnými stavmi. Prednisonom sa zase liečia závažné alergické ochorenia a Endiexom infekčné hnačky. Digoxin je určený pre ľudí s chronickou srdcovou nedostatočnosťou, antibiotikum Azitrox lekári predpisujú na liečbu rôznych infekcií. Pancreolan Forte sa zase užíva pri poruchách trávenia.

Viac o téme: GlucaGen HypoKitFS6X493
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu