Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Premiér Fico hodnotí programové vyhlásenie vlády: Toto sú štyri kľúčové body!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Programové vyhlásenie vlády (PVV), ktorého návrh dnes schválil vládny kabinet, kladie dôraz na 4 prierezové politiky, ktorými bude boj s nezamestnanosťou, oblasť prekonávania regionálnych rozdielov, zužovanie priestoru na korupciu a tzv. politika funkčného štátu. Uviedol to vo vyhlásení po dnešnom rokovaní vlády jej predseda Robert Fico (Smer-SD). Oznámil zároveň, že o návrhu PVV začne Národná rada SR rokovať 18. apríla od 13. hodiny.

"Je to predovšetkým oblasť boja s nezamestnanosťou, kde sú ambiciózne ciele, ktoré si osvojila nová vládna koalícia. Je cieľ vytvoriť 100.000 nových pracovných miest a dostať sa pod 10 % s mierou nezamestnanosti. Tieto ciele sú na jednej strane ambiciózne, na druhej strane sú absolútne reálne. Vítam aj to, že sme sa dohodli pritvrdiť podmienky voči tým, ktorí nemajú záujem pracovať, vyhýbajú sa možnosti nájsť si prácu a spoliehajú sa na sociálny systém nášho štátu," priblížil premiér.

Druhá prierezová politika je podľa neho oblasť regionálnych rozdielov. "Platí, že budeme naďalej realizovať zákon o najmenej rozvinutých okresoch, ktorý bol prijatý s účinnosťou od 1. novembra 2015. Máme naplánovaných 5 výjazdových rokovaní vlády do polovice augusta 2016, kedy chceme schváliť zostávajúcich 11 akčných plánov pre najmenej rozvinuté okresy. Je dohoda koaličných partnerov, že budeme pokračovať v rozširovaní pôsobnosti tohto zákona aj na ďalšie okresy," oznámil. Dnes podľa neho kabinet vymenoval splnomocnenca vlády pre aplikáciu spomínaného zákona.

Treťou prierezovou politikou je podľa predsedu vlády ďalšie zužovanie priestoru na korupčné a netransparentné správanie. "Máme záujem pristúpiť k prijatiu ešte účinnejšieho protischránkového zákona. Ďalej sme sa zaviazali, že celú iniciatívu Právny štát (Rule of Law), ktorá bola prednesená vo vzťahu k vláde SR zamestnávateľmi, pretavujeme do PVV, vrátane akčného plánu. Chceme dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia - vláda bude ešte viac otvorená verejnej kontrole a prístupu k informáciám," avizoval. 

"Napriek tomu, že nemáme ústavnú väčšinu, chceme sa vrátiť k zákonu o preukazovaní pôvodu majetku s cieľom prijať nový ústavný zákon a prelomiť bariéry, ktoré tomuto zákonu nastavil Ústavný súd SR vo svojom rozhodnutí. Ďalej sa chceme zaoberať prijímaním a poskytovaním neetických výhod alebo osobnou hmotnou zodpovednosťou ľudí, ktorí nakladajú s verejnými zdrojmi. Budeme rozširovať systém povinného zverejňovania zmlúv, bude zavedená protikorupčná doložka pri návrhoch zákonov a pokračovať proces profesionalizácie štátnej správy a vymedzenia politických nominácií," podčiarkol.

Štvrtou oblasťou je podľa Fica funkčný štát. "Tu sme sa venovali predovšetkým školstvu a zdravotníctvu, keďže nadväzujem na vynikajúce ekonomické a finančné výsledky tejto krajiny, môžem oznámiť, že máme ambíciu dať do slovenského školstva v priebehu rokov 2016 až 2020 o 2 miliardy eur kumulatívne viac," informoval.V rezorte zdravotníctva prvé kroky jeho ministra podľa premiéra vyvolávajú dôveru. "Minister (zdravotníctva) má moju plnú podporu a najmä má zelenú, pokiaľ ide o prijímanie všetkých opatrení na ozdravenie niektorých procesov v slovenskom zdravotníctve," dodal Fico. Mediálny obraz o zdravotníctve však podľa neho nezodpovedá skutočnosti, pretože aj v tomto rezorte "bol urobený obrovský kus roboty". 

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu