Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matovič sa ostro pustil do vlády: Zlepenec podvodníkov, väčšina opatrení zostane na papieri!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Väčšina dobrých opatrení z programového vyhlásenia tretej vlády Roberta Fica podľa predsedu opozičnej OĽaNO-NOVA Igora Matoviča ostane len na papieri. Matovič nepopiera, že programové vyhlásenie kabinetu obsahuje aj viacero dobrých opatrení, mnohé návrhy naopak Matovičovi v dokumente chýbajú.

Za najdôležitejšie v prípade programového vyhlásenia kabinetu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete považuje líder obyčajných ľudí známe heslo pozri, kto to hovorí. „Títo ľudia, ktorí vytvorili takzvaný zlepenec zlodejov a podvodníkov, vo mne nevzbudzujú žiadny pocit dôvery. A preto si myslím, že väčšina dobrých opatrení z programového vyhlásenia ostane len na papieri,“ povedal Matovič.

Vláda dnes schválila programové vyhlásenie, s ktorým v pondelok 18. apríla predstúpi pred parlament. V dokumente sa zdôrazňuje, že „nastupujúca vláda je vládou kontinuity a pokroku, s historickou šancou prekonať staré deliace čiary z 90. rokov“. Vláda použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu a zastavila tak ďalšiu antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie. Od úspechu dnešnej vládnej koalície závisí aj ďalší vývoj štandardnej parlamentnej a straníckej politiky na Slovensku, zdôrazňuje sa v schválenom materiáli. Vláda deklaruje spoločnú vôľu inštitucionalizovať a zintenzívniť boj proti korupcii.

Chce prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje. V zahraničnej a európskej politike vláda zdôrazňuje jednoznačnú kontinuitu v proeurópskej a proatlantickej orientácii Slovenskej republiky. Súčasný stav slovenského školstva, a to tak regionálneho ako aj vysokého považuje vláda za veľkú výzvu. Zlepšenie stavu si vyžaduje zásadné vnútorné aj vonkajšie systémové zmeny a vláda je odhodlaná ich pripraviť a začať neodkladne uskutočňovať.

Návrh týchto zmien sformuluje do konca roka v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. Vláda zabezpečí výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva. Vláda chce prispieť k vytvoreniu ďalších 100 000 pracovných miest a k zníženiu nezamestnanosti pod 10 percent. Zároveň sa zaväzuje dosiahnuť do roku 2020 vyrovnaný rozpočet a posilniť dodržiavanie rozpočtovej disciplíny.

Viac o téme: Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu