Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Merkelová chce drasticky znížiť počet utečencov: Odmietla aj žiadosť USA o pomoc

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

KARLSRUHE - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v nedeľu vyslovila za "drastické zníženie" počtu utečencov prichádzajúcich do Nemecka a naznačila tak kompromis ohľadne svojej politiky otvorených dverí, ktorou vyvolala kritiku v radoch vlastnej strany.

V predvečer zjazdu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) tiež povedala, že jej stratégia obmedzenia prílevu utečencov má v strane širokú podporu.

Merkelová doteraz odolávala nátlaku niektorých spolustraníkov z CDU, aby ohraničila počet prijatých utečencov, ktorých by mohlo byť tento rok až jeden milión. Vláda však "berie do úvahy obavy občanov, ktorí majú starosti o budúcnosť, čo znamená, že chce znížiť, drasticky znížiť počet prichádzajúcich ľudí", povedala kancelárka v rozhovore pre stanicu ARD.

Merkelová upozornila, že hlavné uznesenie, ktoré bude predmetom rozpravy dvojdňového zjazde CDU v Karlsruhe, neobsahuje slovo "limit". 

Prílev utečencov chce ovplyvniť spoluprácou s Tureckom v boji proti prevádzačom, zlepšením situácie v utečeneckých táboroch pre Sýrčanov na území Turecka, Libanonu a Jordánska alebo zlepšením ochrany vonkajších hraníc EÚ. Súčasťou Merkelovej stratégie je tiež nájdenie riešenia migračnej krízy na úrovni EÚ. 

Kritici Merkelovej vyčítajú, že prílev migrantov do Nemecka urýchlila svojím rozhodnutím z konca augusta, ktorým umožnila žiadateľom o azyl zo Sýrie zostať v Nemecku bez ohľadu na to, v akej krajine prvýkrát vstúpili na územie EÚ.

Merkelová odmietla žiadosť USA o zvýšenie vojenskej pomoci v boji proti Daeš

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla údajnú žiadosť USA o zintenzívnenie vojenskej pomoci v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

"Domnievam sa, že Nemecko nesie svoj diel zodpovednosti a že nie je potrebné hovoriť o nových aspektoch týkajúcich sa tejto záležitosti," povedala Merkelová v nedeľnom rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF. 

Týmito slovami reagovala na otázku ohľadne sobotňajšej správy časopisu Der Spiegel o údajnom liste amerického ministra obrany Asha Cartera adresovanom nemeckej vláde. Šéf Pentagónu mal týmto spôsobom žiadať Nemecko, aby poskytlo viac vojenských prostriedkov v boji proti IS, vysvetľuje agentúra Reuters. 

Hovorca rezortu obrany v Berlíne potvrdil len to, že vláda dostala zo Spojených štátov list, avšak bližšie podrobnosti neposkytol. Berlín podľa neho obsah písomnosti zvažuje. 
Podľa týždenníka Der Spiegel list adresovaný Nemecku neobsahuje konkrétne požiadavky. Podobné výzvy údajne dostali aj iní spojenci USA. 

Poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) 4. decembra schválili účasť nemeckých ozbrojených síl na vojenskej operácii západnej koalície voči Islamskému štátu v Sýrii. Na základe schváleného mandátu sa do boja proti IS môže zapojiť maximálne 1200 nemeckých vojakov, šesť prieskumných lietadiel Tornado, jedno tankovacie lietadlo, satelitná techniku a fregata. 

Nemecké jednotky sa už od februára tohto roka angažujú vo výcviku severoirackých kurdských milícií bojujúcich proti IS. Spolková republika od vlani zásobuje tieto polovojenské oddiely aj zbraňami. 

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováKarlsruhe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu