Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Merkelová otvorene: Musíme znížiť počet migrantov, ale otvorené hranice treba zachovať

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

WILDBAD KREUTH - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že chce obmedziť prílev migrantov do EÚ a zároveň zachovať voľný pohyb osôb v rámci únie. Zdôraznila pritom, že schengenská zóna bez hraničných kontrol je "motorom ekonomického rozvoja a prosperity".

"Je pre mňa veľmi dôležité, aby sme dosiahli zreteľné obmedzenie prúdu migrantov.. ale aby sa súčasne zachoval voľný pohyb osôb v rámci Európskej únie," povedala Merkelová novinárom počas zasadnutia vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) v letovisku Wildbad Kreuth na juhu Bavorska.     

Bavorská CSU je sesterskou stranou Merkelovej kresťanských demokratov. Kancelárka je pod silnejúcim tlakom nespokojencov z vlastného konzervatívneho bloku, ktorí požadujú zníženie počtu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Nemecka, kam ich vlani prišiel viac ako milión. Tvrdší postoj v tomto smere požaduje najmä CSU, keďže väčšina migrantov prichádza do Nemecka práve cez Bavorsko. 

Merkelová ale napriek tomu tento týždeň odmietla návrh bavorského premiéra a šéfa CSU Horsta Seehofera, podľa ktorého by sa mal obmedziť prílev migrantov prichádzajúcich do krajiny na 200.000 ročne. Odmieta tiež návrhy niektorých konzervatívcov na uzavretie nemeckých hraníc. 

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu