Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vianoce sa obrátili hore nohami: Série tornád a búrok v USA zabili 28 ľudí, tisíce sú bez prúdu

Počas ničivých búrok a tornád sa podarilo zachytiť desivé zábery. Zobraziť galériu (8)
Počas ničivých búrok a tornád sa podarilo zachytiť desivé zábery. (Zdroj: SITA)

DALLAS – Už prinajmenšom 28 mŕtvych si podľa aktuálnej bilancie vyžiadali počas vianočných sviatkov búrky na juhovýchode Spojených štátov.

Texas ohlásil 11 mŕtvych pri vyčíňaní tornáda. Nové Mexiko očakáva snehovú fujavicu, pri ktorej by mohlo napadnúť až 60 centimetrov snehu, informovala agentúra Reuters.Tornádo v Texase udrelo na mesto Garland, ktoré je vzdialené asi 25 kilometrov severovýchodne od Dallasu. Polícia uviedla, že počas tornáda zahynulo pri dopravných nehodách päť ľudí, ďalšie tri mŕtve osoby našli záchranári v troskách čerpacej stanice poničenej silným vetrom. Ďalší traja ľudia zahynuli následkom vyčíňania tornáda v okolí Dallasu. Okolnosti ich úmrtia zatiaľ nie sú známe. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby z bezpečnostných dôvodov nejazdili po cestách, pokiaľ to nie je nutné.

"Je to totálna skaza," uviedol hovorca garlandskej polície Pedro Barineau. "Je veľmi ťažké, keď vás tak hrozná búrka zasiahne deň po Vianociach," dodal. Na sedem texaských okresov podľa amerických meteorológov útočí šesť tornád. Ďalšie zasiahlo štát Oklahoma. Víchrica ničí budovy, rozvodnené rieky zaplavujú cesty a železničné trate. O počte zranených zatiaľ záchranári nemajú prehľad. Bez prúdu je asi 30.000 ľudí.

V štáte Mississippi zahynulo desať ľudí. Doteraz úrady uvádzali osem obetí, v sobotu ale boli nájdené telá dvoch ľudí nezvestných od stredy. Jedného mŕtveho v sobotu ohlásila Alabama. Šesť ľudí zahynulo v Tennessee.

Kým Mississippi, Tennessee a Arkansas postihli tornáda, sever Texasu, región zvaný Panhandle, Nové Mexiko a Oklahoma sa pripravujú na prívaly snehu, ktoré so sebou prinesie studený front z Aljašky. V Novom Mexiku by mohlo napadnúť až 60 centimetrov snehu. Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala výstrahu pred mohutnou snehovou búrkou.

Rozmary počasia ovplyvnili tiež leteckú dopravu. Počas nedele aerolinky zrušili prinajmenšom 400 vnútroamerických letov. Väčšina z nich smerovala z Dallasu alebo do neho. Po vianočných sviatkoch sa pritom domov chceli vrátiť státisíce ľudí.

Takto tornádo vyčíňalo v Alabame

Meteorológ NWS Jody Aaron uviedol, že tornádo vzniklo v piatok približne o 17.00 h miestneho času (00.00 h SEČ). "Skutočne sa zdá, že sú tam značné škody," povedal Aaron. Americký štát Alabama sužujú búrky a husté dažde už od stredy. Na niektorých miestach vydali úrady varovanie pred bleskovými povodňami.

Vianoce sa obrátili hore
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Najmenej troch zranených a značné materiálne škody zanechalo za sebou tornádo, ktoré zasiahlo mesto Birminghame v americkom štáte Alabama. Víchor zvalil stromy a poškodil niekoľko domov.

Policajný poručík Sean Edwards potvrdil, že najmenej traja ľudia boli prevezení do nemocníc na ošetrenie ľahších zranení. Víchor tiež poškodil niekoľko domov, zvalil stromy a prerušil dodávku elektriny v tejto časti mesta, ale nemohol uviesť ďalšie podrobnosti. V miestnych médiách sa objavili zábery trosiek zničených domov.

Vianoce sa obrátili hore
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Obyvatelia Spojených štátov boli nútení ukryť sa pred ničivým živlom aj počas sviatkov rodinnej pohody. Našli sa aj takí, ktorí to napriek zlým podmienkam berú s nadhľadom. Na sociálnej sieti Twitter pridal otecko post, v ktorom sranduje: "Tornádo nás prinútilo ísť na záchod. Zobrať len to najpotrebnejšie. Plyšového zajaca, helmu a cesto na cookies."

V dôsledku mohutných búrok, ktoré v stredu postihli centrálnu a južnú časť Spojených štátov, zahynulo najmenej 14 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Búrky, vrátane série tornád, tiež zničili množstvo domov a spôsobili značné problémy v doprave v čase Vianoc, kedy sa na cesty vydáva viac ako sto miliónov obyvateľov USA.

​Tornádo zasiahlo počas Vianoc centrálnu a južnú časť USA

 

Viac o téme: TornádoAlabamaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu