Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko už pripravilo žalobu proti kvótam na utečencov: Nebudeme čakať!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko nebude čakať so žalobou na Súdny dvor v Luxemburgu pre migračné kvóty do 18. decembra. Avizoval to na dnešnom parlamentnom výbore pre európske záležitosti premiér Robert Fico.

"Nebudeme čakať do 18. decembra. Žaloba je pripravená, ešte posudzujeme niektoré jej aspekty," uviedol s tým, že sa možno pridajú aj ďalšie krajiny. Maďarský parlament 17. novembra schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

"Komunikujeme s poľskými partnermi, ako sa na to pozerajú," dodal Fico. Nová poľská vláda vyhlásila, že rozhodnutie predchádzajúceho kabinetu prijať 7000 utečencov na základe kvót bola chyba. Téma žaloby bude predmetom diskusií budúcotýždňového (3.12.) summitu premiérov Vyšehradskej štvorky v Prahe.

"Máme dôvody nielen rozhodnutie napadnúť právne, ale vnímame, že kvóty sa nedajú naplniť v praxi. Navyše ani nevieme zrátať utečencov v Európe," upozornil Fico. Slovensko namieta proti spôsobu, akým sa v septembri rozhodlo o relokácii 120.000 utečencov. Nepovažuje za správne, že o tejto téme rozhodli väčšinovým hlasovaním ministri vnútra členských krajín EÚ. Proti relokácii boli Slovensko, Česko, Maďarsko a Rumunsko. Fínsko sa pri hlasovaní zdržalo. 

Fico predtým oznámil, že Bratislava chce vo svojej žalobe spochybniť právomoc ministrov vnútra členských štátov Európskej únie prijať takéto rozhodnutie väčšinou hlasov. Ku slovenskej žalobe proti kvótam by sa podľa dnešného oznámenia Fica mohli pridať aj ďalšie krajiny. Slovenský premiér povedal, že táto téma by malo byť súčasťou rokovania premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Prahe.

Plán na prerozdelenie žiadateľov o azyl medzi krajiny EÚ na základe povinných kvót chce na únijnom súde napadnúť tiež Maďarsko. Tamojší parlament predtým v tomto mesiaci schválil zákon, ktorým vláde premiéra Viktora Orbána poskytol právomoci k takémuto kroku.

Viac o téme: ŽalobaKvótyRobert FicoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu