Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po Slovensku prichádza na rad aj Maďarsko: Dnes podajú žalobu pre rozhodnutie o povinných kvótach

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dnes popoludní podá na Súdny dvor Európskej únie žalobu na Radu Európskej únie pre rozhodnutie o povinných kvótach, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Dnešným dňom po stredajšom slovenskom rozhodnutí predloží žalobu európskemu súdu aj Maďarsko," povedal Orbán v úvodnom prejave na XIV. plenárnom zasadnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT).

Maďarský parlament 17. novembra schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor Európskej únie a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

Konferencia MÁÉRT - maďarsko-maďarský summit - vznikla 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov. MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze zasadla v roku 2010 prvýkrát. Členom stálej konferencie zo Slovenskej republiky je SMK.

 Orbán konštatoval, že elita Európy nebezpečne otvorila brány pred prisťahovalcami, ba dokonca organizovala ich prepravu. Podľa jeho slov vznikla bizarná koalícia prevádzačov a ochrancov ľudských práv, ktorú podporujú zvonka aj európski politici. 

"Migranti prichádzajú na kontinent v organizovanej forme, ale nekontrolovane, aby ich potom eurobyrokrati na základe kvót rozdelili medzi členské krajiny únie. To je vážna hrozba každému európskemu národu" podotkol.

Premiér zdôraznil, že členské krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) - Maďarsko, Česko, Slovensko a Poľsko - dokázali, že ak sa chce, masa migrantov sa zastaviť dá. "Krajiny strednej Európy dospeli k spoločnej ochrane hraníc, Maďari pomáhajú strážiť hranice v Slovinsku a čoskoro pôjdu aj do Macedónska," povedal Orbán, podľa ktorého však týmto štáty V4 nespôsobujú radosť každému a dokonca sú terčami útokov a vydierania zo strany krajín, ktoré zmýšľajú inak.

Ako príklad uviedol disciplinárne konania, ktoré EÚ začala v týchto dňoch voči Maďarsku. Podľa predsedu maďarskej vlády je to "pomsta" za to, že sa jeho krajina vzoprela bruselskej prisťahovaleckej politike.

Viac o téme: KvótyViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu