Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do EÚ údajne presídlia pol milióna utečencov: Orbán prehovoril o polotajnej dohode!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes vyhlásil, že existuje "polotajná dohoda" o presídlení asi 400.000 až pol milióna sýrskych utečencov z Turecka do Európskej únie. Očakáva, že tento plán bude zverejnený tento týždeň v Berlíne, Maďarsko ho však nemôže akceptovať.

Orbán je známy svojím odporom proti prerozdeľovaniu utečencov v EÚ podľa povinných kvót, podobne ako napríklad Česko či Slovensko.

"Problém sa zakrátko stane horúcim zemiakom, pretože aj keď by to mohlo zostať polotajné, niekto niekde, asi tento týždeň v Berlíne oznámi, že 400.000 až 500.000 utečencov by mohlo byť presídlených z Turecka priamo do Európskej únie," vyhlásil Orbán.

"Európanov ešte čaká veľa zlých prekvapení," povedal a predpovedal, že v najbližších dňoch a týždňoch Maďarsko a ďalšie vyšehradské štáty, teda Česko, Slovensko a Poľsko, budú čeliť intenzívnemu tlaku, aby tento tento plán akceptovali a súhlasili s povinným prerozdelením týchto utečencov. S tým ale Maďarsko nemôže súhlasiť.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v nedeľu na summite EÚ-Turecko v Bruseli novinárom povedal, že EK v decembri navrhne, ako by bolo možné uskutočniť legálne presídlenie sýrskych utečencov z Turecka do EÚ. Podiel členských krajín by mal byť dobrovoľný, záujem údajne zatiaľ prejavilo osem krajín.

S nápadom prišlo Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová o ňom rokovala s vodcami niektorých významných krajín EÚ a novinárom povedala, že EK svoje návrhy predstaví do 17. decembra. V nemeckej tlači zaznelo číslo 400.000 ľudí, ktorí sú teraz v utečeneckých táboroch v Turecku.

EÚ v nedeľu na oplátku za turecký prísľub obmedziť migračnú vlnu sľúbila Ankare tri miliardy eur na zlepšenie situácie utečencov, ako aj otvorenie ďalších kapitol prístupových rozhovorov medzi Tureckom a úniou v budúcom roku. Turci by sa tiež mohli dočkať ciest do Európy bez víz. V Turecku je teraz 2,2 milióna sýrskych utečencov a ďalší ľudia z iných krajín v regióne, predovšetkým z Iraku. Turecko svoje doterajšie výdavky spojené s migračnou krízou vyčísľuje zhruba na osem miliárd dolárov.

Maďarsko patrí spoločne so Slovenskom a Českom k najväčším odporcom povinných kvót na prerozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ. Bratislava na kvóty podala žalobu v EÚ, rovnaký krok chystá tiež Budapešť; Praha sa ale k tomuto kroku pripojiť nemieni. Podľa premiéra Bohuslava Sobotku by Česko žalobou riskovalo, že stratí svoju pozíciu v EÚ.

Viac o téme: MaďarskoBudapešťViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu