Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Maďarsko svoj postoj v otázke prisťahovalectva nezmení, vyhlásil Orbán

Viktor Orbán Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Čoskoro sa začne diskutovať o tom, či krajiny majú právo vyjadriť sa, že nechcú vonkajším zásahom vo veľkej miere zmeniť kultúrne a etnické zloženie svojho obyvateľstva, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI zdôraznil, že jeho krajina bude musieť presadzovať postoj, že nikto nemôže požadovať, aby sa Maďarsko zmenilo.

"Maďarsko nezastáva protiislamský postoj a neboli by sme radi, keby sa kvôli prisťahovalectvu zhoršili naše vzťahy s krajinami islamskej civilizácie," dodal premiér na pravidelnej schôdzke maďarských diplomatov.

Podľa jeho slov spoločenstvo moslimov žijúce v Maďarsku, ktorého členovia si ctia zákony, vníma Maďarsko ako hodnotu. "Sme radi, že na budapeštianskych bulvároch sú stánky s kebabom," formuloval Orbán.

Maďarsko svoj postoj v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Konflikty treba riešiť v mieste ich vzniku 

Konflikty treba riešiť tam, kde vznikajú, pretože je ilúziou myslieť si, že migrantov prichádzajúcich do Európy je možné poslať naspäť, povedal dnes v Budapešti na pravidelnej schôdzke maďarských diplomatov predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že posielanie migrantov naspäť prináša väčšie politické riziká a viac ľudského utrpenia než riešenie konfliktu na mieste.

Maďarsko svoj postoj v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Každý by pochodil lepšie, keby boli finančne podporované prvé krajiny, v ktorých je možné migrantov zastaviť. Ak by neprišli sem, stálo by nás to menej," zdôvodnil Orbán. Ministerský predseda vyjadril názor, že v 90 percentách európskych krajín existuje rozpor medzi postojom ľudí a postojom politickej elity, čo spôsobuje v demokracii vážne problémy.

"Demokratický systém nemôže žiť dlhodobo s vnútorným rozkolom. V Maďarsku sme celonárodnými konzultáciami dosiahli prienik vo vzájomnom porozumení medzi ľudom a vládou, čo demokratickým spôsobom stabilizuje fungovanie vlády - preto kabinet zotrváva na svojom postoji k problematike utečencov," konštatoval Orbán.

Rakúsko zintenzívnilo kontrolu na hraniciach

Rakúska polícia zintenzívňuje na hraniciach s Maďarskom kontrolu osôb, ktoré by mohli byť podozrivé z prevádzačstva, ale nesprísnila kontrolu ľudí prekračujúcich hranice. Podľa agentúry Reuters o tom informoval hovorca polície v spolkovej krajine Burgenland.

Rakúsky kancelár Werner Faymann v nedeľu uviedol, že mimoriadne opatrenia, ktoré umožňovali neobmedzený prílev tisícov utečencov z Maďarska cez Rakúsko do Nemecka, budú postupne rušené. Spresnil, že šlo  o mimoriadnu situáciu, keď bolo treba konať rýchlo a humánne. Dodal, že pomoc tak dostalo viac ako 12.000 ľudí v núdzi. 

Maďarsko svoj postoj v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Teraz sa musíme posunúť krok po kroku k zrušeniu mimoriadnych opatrení a k normálu, v súlade s právom a dôstojnosťou," vyhlásil Faymann po rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a maďarským premiérom Viktorom Orbánom. 

Hovorca burgenlandskej polície Helmut Marban dnes podľa Reuters uviedol, že na hraniciach nie sú kontroly, keďže by to bolo v rozpore so Schengenskou zmluvou. Dodal však, že sa začína s dodatočným hliadkovaním polície s cieľom dolapiť prevádzačov. Pohraničná polícia bude podľa neho "viditeľnejšia". Noc na maďarsko-rakúskych hraniciach bola, ako píše Reuters, pokojná po tom, ako ju smerom z Maďarska pred polnocou prekročilo približne 260 migrantov.

Viac o téme: MigrantiRakúskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu