Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Unikátna operácia v šírom okolí: Tomáškovo (2 mes.) srdiečko už bije ako hodinky

Len dvojmesačný Tomáško podstúpil náročnú operáciu Zobraziť galériu (4)
Len dvojmesačný Tomáško podstúpil náročnú operáciu (Zdroj: foto: tv markíza)

BRATISLAVA - Neuveriteľný strach prežívali rodičia len dvojmesačného Tomáška. Synček sa narodil so srdcovou arytmiou, srdiečko mu bilo dvakrát rýchlejšie ako zdravým detičkám. Potrebná bola operácia, no operovať dvojmesačného drobčeka bolo veľkým rizikom. Spičkoví lekári z Ústavu srdcových a cievnych chorôb opäť dokázali svoju vysokú profesionalitu. Zrealizovali unikátnu operáciu, ktorá nemá nie len na Slovensku obdoby.

Podľa odborníkov v dôsledku arytmie dochádza k zlyhávaniu srdca, orgánov, ale aj k rôznym infekciám. Lekári robia zákroky najskôr u štvorročných detí, operovať dvojmesačné bábätko bolo veľkým rizikom.

Unikátna operácia v šírom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

"Keďže je to malé srdiečko, všetky štruktúry sú blízko, keby sme tepnu poškodili, môže prísť infarkt, to znamená u dieťaťa smrť. Môže sa poškodiť predsieňovo-komorový uzol, musí mať potom dieťa doživotne kardiostimulátor," povedala lekárka Viera Illíková pre televíziu Markíza.

Milujúci rodičia neskývali strach a obavy. "Strašný pocit, báli sme sa moc, či to dopadne dobre, ale verili sme hlavne doktorom," povedala Beáta Vavrová, mama bábätka.

Unikátna operácia v šírom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Unikátny zákrok trval približne päť hodín. Špičkoví odborníci z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave vnikli pomocou tenkej elektródy do Tomáškovho srdiečka. Arytmiu museli nájsť a ostrániť. Ako vysvetlila fundovaná lekárka, princíp operácie spočíva v tom, že prúd zohreje tkanivo pomocou elektródy v mieste kontaktu asi na 50 stupňov Celzia, čo arytmiu zastaví. Takáto operácia je v našich zemepisných šírkach unikátom. V Česku ešte podobný zákrok neurobili. Náročná operácia sa vydarila perfektne, Tomáškovo srdiečko bije ako hodinky.

Unikátna operácia v šírom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Viac o téme: SrdceBábätkoOperácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu