Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Noční vlci mieria do Bratislavy: Vieme, kedy budú na Slavíne!

Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov Zobraziť galériu (2)
Noční vlci a ich líder Alexander Zaldostanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ruskí motorkári z klubu Noční vlci prídu na Slovensku v sobotu 2. mája medzi 14:00 a 15:00. Motorkári položia vence a kvety k pomníku sovietskych vojakov na Slavíne, potom budú pokračovať do Rakúska.

"Hlavnou úlohou skupiny ruských motorkárov je uctenie pamiatky vojakov červenej armády, ktorí obetovali svoje životy v bojoch proti fašizmu a za oslobodenie Európy počas 2. svetovej vojny," píše Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, ktoré informovalo aj o plánovanom príchode Nočných vlkov do Bratislavy.

Polícia i Ministerstvo vnútra SR sú už na príchod ruských motorkárov pripravení. Ako vo štvrtok povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, ak budú motorkári porušovať na našom území zákony, sú naše úrady pripravené ich z krajiny vyhostiť. "Situáciu polícia neustále monitoruje a je v kontakte s políciami susedných štátov. V prípade narušenia verejného poriadku alebo dopravných priestupkov budú príslušné zložky pripravené zasiahnuť," povedal Lazarov. 

V médiách sa vo štvrtok objavili informácie, že motorkári z ruského klubu Noční vlci po vstupe na územie Európskej únie mieria do Bratislavy, kde sa majú spojiť s inými motorkárskymi skupinami z Balkánu a smerovať následne do Nemecka. Jazdou z Moskvy do Berlína si chcú pripomenúť porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Pôvodne plánovali prejazd Bieloruskom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom a Českou republikou a doraziť do hlavného mesta Nemecka mali 9. mája. Ich cieľom má byť Treptovský park, kde sa nachádza pamätník Červenej armády. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na hranici Poľska a Bieloruska problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na svoje územie. Poľská premiérka Ewa Kopaczová už predtým celé podujatie označila za provokáciu. 

Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

Polícia zaznamenala prítomnosť Nočných vlkov v Česku, presúvajú sa aj na autách

Česká polícia zaregistrovala na území krajiny viacero osôb, otvorene sa hlásiacich k ruskému motocyklistickému klubu Noční vlci. Títo ľudia sa zúčastnili na spomienkových akciách pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny a na území ČR sa iba časť z nich prepravuje na motocykloch, ostatní využívajú na presuny automobily. Ochrancovia verejného poriadku však v tejto súvislosti nemuseli zasahovať pri žiadnych mimoriadnych udalostiach. Vyplýva to z dnešných informácií českých elektronických médií.

Už vo štvrtok sa na pietnom akte v Ostrave zúčastnili, ako potvrdil hovorca českého policajného prezídia Jozef Bocán, štyri osoby s označením klubu Noční vlci na odevoch. Nešlo však o ľudí, ktorí by sa na územie Česka dostali po avizovanej trase z Ruska na motocykloch.

Z okolia Přerova polícia hlásila pohyb motocyklistov a automobilov s osobami, ktoré sa hlásia k Nočným vlkom a na územie Európskej únie sa sčasti dostali z Ruska tranzitom cez Poľsko. O kolónach však hovoriť nemožno, dodali policajné zdroje.

Práve medzi Varšavou a Moskvou vyvolalo rozhodnutie poľskej strany nevpustiť skupinu motocyklistov smerujúcich pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny do Berlína značné napätie. Ruská strana odovzdala poľskej veľvyslankyni v Moskve diplomatickú nótu, v ktorej vyjadrila neľúbosť nad krokom Varšavy požadujúc jeho vyčerpávajúce zdôvodnenie.

ČR i Nemecko avizovali, že akciu motocyklistov z Ruska nezabezpečia a varovali pred prípadným porušením platných zákonov z ich strany.

Akcia klubu blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého členovia podporili anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, vyvolala u viacerých politikov v stredoeurópskom regióne dojem, že ide o provokáciu.

Rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF dnes s odvolaním sa na hovorcu viedenskej polície informoval, že v hlavnom meste alpskej republiky zatiaľ nikto nepožiadal o povolenie mítingu Nočných vlkov. Ak však niektorí z nich zamieria do rakúskej metropoly hoci v sobotu s cieľom pokloniť sa pamiatke padlých červenoarmejcov pri ich tamojšom pamätníku a položiť k nemu vence, potom o súhlas, či povolenie ani nemusia žiadať, ak to nebude mať mítingový charakter, dodal hovorca.

Noční vlci mieria do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu