Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Konflikt na východe Ukrajiny sa vyostruje: Terčom opäť Doneck, zahynul jeden vojak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV/DONECK - Jeden ukrajinský vojak prišiel cez víkend o život a šesť bolo zranených pri útokoch proruských povstalcov na východe Ukrajiny. V nedeľu to oznámil hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, podľa ktorého separatisti naďalej používajú pri útokoch zbrane veľkého kalibru, čím porušujú prímerie uzatvorené vo februári tohto roku v Minsku. Donbas zažíva v poslednom týždni najhoršie boje za uplynulé tri mesiace.

Celkovo zahynulo osem ukrajinských vojakov a 40 utrpelo zranenia. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) hlási najintenzívnejšie boje z oblasti dediny Šyrokyne, ktorá leží hneď pri prístave Mariupoľ pri Azovskom mori. Obe strany konfliktu sa tu snažia upevniť si svoje pozície. Bojuje sa aj v okolí Donecku a situácia sa podľa OBSE "vážne zhoršila" pri povstalcami ovládanom letisku. Od apríla 2014 si ukrajinský konflikt vyžiadal vyše 6200 mŕtvych a viac než 1,2 milióna ľudí ušlo pred bojmi zo svojich domov.

V polovici februára tohto roku sa obe strany konfliktu na východe Ukrajiny dohodli na prímerí. Krátko na to sa však obnovili prestrelky a obe strany sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti z porušenia dohody o zastavení paľby a tvrdia, že ich akcie majú len odvetný charakter. Situácia je najviac napätá v blízkosti prístavu Mariupol, na juhu Doneckej oblasti a v okolí zničeného letiska v Donecku. Štáb vládnej protiteroristickej operácie (ATO) tak dnes informoval, že proruské sily v noci nadnes v Doneckej oblasti ostreľovali pozície vládnych síl z raketových systémov Grad a vyprovokovali viacero situácií, keď došlo k bojom. 

V Luhanskej oblasti bola situácia napätá najmä v oblasti obce Ščasťa, kde boli použité automatické granátomety a ručné strelné zbrane. Okrem toho boli za uplynulých 24 hodín zaznamenané prelety dvoch bezpilotných lietadiel nad pozíciami vládnych síl v blízkosti obcí Šyrokyne a Opytne.

Konflikt na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu