Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poznáme možné príčiny zrútenia airbusu: Čo spôsobilo jednu z najväčších tragédíí tohto roka!

Miesto leteckej tragédie vo francúzskych Alpách je plné trosiek Zobraziť galériu (5)
Miesto leteckej tragédie vo francúzskych Alpách je plné trosiek (Zdroj: YouTube)

BERLÍN - Nemecká tlač sa dohaduje o príčinách utorkového zrútenia Airbusu A320 spoločnosti Germanwings a pripomína v tejto súvislosti problémy s palubným počítačom, ktoré mal iný typ airbusu vlani v novembri. Médiá taktiež riešia šok, aký tragédia spôsobila, a kritizujú senzáciechtivosť niektorých reportérov.

"Nešťastie pripomína, ako takmer došlo ku katastrofe počas letu Airbusu A321 z Bilbaa do Mníchova v novembri 2014," napísal server Spiegel Online. "Senzory na trupe vtedy zamrzli a dodávali zlé dáta o postavení stroja. Palubný počítač potom začal strmý zostup. Len vďaka skúsenosti pilota nedošlo k nehode, pretože počítač vypol a prevzal kontrolu nad lietadlom," pripomenul.

Najčítanejší nemecký denník Bild okrem poruchy počítača špekuluje aj o možnom náhlom poklese tlaku v kabíne. Piloti podľa denníka mohli chcieť rýchlym zostupom zabezpečiť dosť vzduchu pre cestujúcich, ale manéver nezvládli. Denník nevylučuje ani možnosť teroristického útoku, hoci ju už skôr odmietli nemecké úrady.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Poznáme možné príčiny zrútenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung je nutné príčinu katastrofy čo najrýchlejšie zistiť. "Všetky diely, u ktorých je podozrenie, že by mohli z Airbusu A320 urobiť nebezpečné lietadlo, musia byť okamžite vymenené," apeluje denník. Dodáva, že A320 je najúspešnejší modelový rad európskeho výrobcu lietadiel Airbus, a že aerolinky po celom svete používajú na lety na krátku a strednú vzdialenosť zhruba 3700 týchto strojov.


Prečítajte si viac o tragédii, ktorá ochromila svet


Denník Süddeutsche Zeitung sa zaoberá spravodajstvom o leteckej katastrofe a odsudzuje senzáciechtivosť niektorých novinárov. Vadia mu najmä prílišné detaily, s ktorými niektoré televízie prichádzali. "Napríklad, keď jeden z reportérov uvádza, že práce na mieste nešťastia budú na noc prerušené a rozpráva o vlkoch, ktorí sa tam v horách pohybujú. A mohli by teraz zožrať časti tiel. Môžeme len dúfať, že sa žiadni príbuzní obetí v tento deň nepozerajú na televíziu," napísal denník.

Poznáme možné príčiny zrútenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Poznáme možné príčiny zrútenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Pozostalým obetí sa venuje aj denník Die Welt. "Smrť toľkých ľudí pri zrútení lietadla vyvoláva nielen zdesenie, ale aj prázdnotu. Je to oveľa bolestivejšie, pretože nešťastie vtrhlo do života tak náhle," napísal denník v komentári, ku ktorému pripojil telefónne čísla na psychologickú pomoc pre pozostalých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu