Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prvú čiernu skrinku airbusu skúmajú experti, z druhej chýba pamäťová karta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Francúzsko urobí maximum pre čo najrýchlejšie vypátranie a zhromaždenie telesných pozostatkov obetí leteckej katastrofy v ťažko dostupnej alpskej oblasti. Na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a španielskym premiérom Marianom Rajoyom to vyhlásil prezident krajiny Francois Hollande.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ, ktorý hovoril "o strašnej katastrofe", ocenil nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na práci v oblasti stredajšieho dopadu nemeckého airbusu, vyzdvihol postup všetkých tých, ktorí prispeli k zabezpečeniu miesta, ale aj pripravenosť psychológov a iných odborníkov pomôcť pozostalým. Hollande tiež opätovne vyjadril sústrasť všetkým, ktorých sa nešťastie so zrejme 150 obeťami dotklo, a potvrdil solidaritu s Nemcami i Španielmi, informovali tlačová agentúra DPA a spravodajská televízia N24.

Vyhodnocovanie prvej z dvoch čiernych skriniek lietadla, ktorú skúmajú experti v Paríži, pokračuje, informoval Hollande. Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí BEA informoval, že sa podarilo extrahovať obsah tejto skrinky. Žiadne závery z neho zatiaľ nie je možné urobiť, vyžiada si to rádovo dni, naznačil dnes podľa tlačovej agentúry Reuters úrad.

Havária nemeckého Airbusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zo slov francúzskeho prezidenta vyplynulo, že sa podarilo nájsť aj obal druhej čiernej skrinky havarovaného Airbusu A320, nie však jej obsah, konkrétne pamäťovú kartu. Obe skrinky sú podľa informácií z Francúzska značne poškodené. Merkelová sa vyjadrila, že o rozmeroch "skutočnej tragédie" sa dnes mohli presvedčiť na vlastné oči. "Moje myšlienky sú pri príbuzných obetí," podčiarkla.

"Robí sa tu všetko pre to, aby sa v rámci možnosti podarilo objasniť nepochopiteľné," uviedla Merkelová s tým, že to ešte nejaký čas potrvá, "pretože ide o katastrofu v geograficky mimoriadne náročnom regióne". Hollande, Merkelová i Rajoy sa podľa informácií z dejiska poďakovali starostovi Le Vernet za návrh, aby medzi touto obcou a Seyne-les-Alpes vyrástol pamätník na počeť obetí leteckého nešťastia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu