Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzi vyslali kvôli Airbusu stíhačku, bolo už neskoro: Medzi obeťami najmä Nemci a Španieli

Lietadlo Germanwings typu Airbus A320 v utorok narazilo do zeme v odľahlej časti francúzskych Álp, pričom zahynulo zrejme všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Zobraziť galériu (7)
Lietadlo Germanwings typu Airbus A320 v utorok narazilo do zeme v odľahlej časti francúzskych Álp, pričom zahynulo zrejme všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske vzdušné sily po zmiznutí lietadla nemeckých aerolínií Germanwings na juhovýchode krajiny vyslali do oblasti jednu zo svojich stíhačiek typu Mirage 2000, na akýkoľvek zásah však už bolo neskoro.

Podľa stredajšieho vyjadrenia ich hovorcu sa stíhačka vrátila bez toho, aby lokalizovala miesto nárazu airbusu do zeme v odľahlej časti francúzskych Álp. Trosky rozmetané po horskom úbočí v približne dvojtisícovej nadmorskej výške našli až neskôr pomocou vrtuľníkov. Nemecké lietadlo typu Airbus A320, ktoré smerovalo z Barcelony do Düsseldorfu, havarovalo po niekoľkominútovom klesaní z bežnej letovej výšky, pričom zrejme zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky.

Lietadlo Germanwings typu Airbus
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia. Francúzsky minister dopravy Alain Vidalies v stredu oznámil, že vyšetrovatelia začali pracovať na získaní údajov z nájdeného záznamníka, v ktorom by mala byť nahrávka hlasovej komunikácie v kokpite. Podľa jeho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Europe 1 zatiaľ nie je úplne vylúčená žiadna z možných príčin havárie. Z toho, čo je v súčasnosti známe, je však "hypotéza o narušiteľovi alebo útoku nepravdepodobná".

Lietadlo Germanwings typu Airbus
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V havarovanom lietadle bolo 72 Nemcov a 35 Španielov

Nemecké aerolínie Germanwings v stredu oznámili, že medzi 150 obeťami utorňajšej nehody lietadla vo francúzskych Alpách je 72 Nemcov, 35 Španielov ako aj občania viacerých ďalších krajín, zoznam však naďalej aktualizujú. Riaditeľ Thomas Winkelmann pred novinármi v Kolíne, kde má dopravca svoje sídlo, ďalšie osoby na palube identifikoval ako dvoch Argentínčanov, rovnaký počet Američanov, Austrálčanov, Iráncov a Venezuelčanov, ako aj po jednom občanovi Británie, Dánska, Holandska, Japonska, Kolumbie, Mexika a Izraela.

Lietadlo Germanwings typu Airbus
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Germanwings predtým informovali o 67 Nemcoch na palube, zatiaľ čo španielska vláda v stredu oznámila, že podľa zoznamu cestujúcich a výpovedí rodinných príslušníkov bolo v lietadle 49 Španielov. Polícia v Barcelone, odkiaľ stroj letel do nemeckého Düsseldorfu, už odobrala príbuzným vzorky DNA, aby pomohla pri identifikovaní obetí. Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond medzitým vyhlásil, že v airbuse boli najmenej traja Briti. Oficiálne zdroje tiež hovoria o dvoch namiesto jedného Japonca, dvoch Kolumbijčanoch, ale aj o troch Kazachoch či jednom Turkovi.

Lietadlo Germanwings typu Airbus
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo Germanwings typu Airbus A320, ktoré smerovalo z Barcelony do Düsseldorfu, v utorok dopoludnia narazilo do zeme v odľahlej časti francúzskych Álp, pričom zahynulo zrejme všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia. Francúzske pohotovostné zložky pokračujú v prehľadávaní trosiek rozptýlených v ťažko prístupnej oblasti, ktoré v utorok po zotmení museli prerušiť. V priľahlej obci Seyne-Les-Alpes sa majú v stredu zísť rodiny obetí ako aj najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka a Španielska, ktorí sa s nimi stretnú v improvizovanej kaplnke zriadenej v miestnej telocvični. Riaditeľ Germanwings informoval, že dopravca pre pozostalých zabezpečí dva mimoriadne l

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu