Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Ľudia by mali byť počas letu na Mars v stave hibernácie: Zatiaľ prežijú iba sedem dní!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: wikimedia commons)

TORONTO – Z početných sci-fi filmov je nám známy nápad s cestovaním vo vesmíre, pri ktorom je posádka lode uvedená do umelého spánku. Hlboký spánok, aký dôverne poznajú niektoré druhy zvierat počas zimného obdobia, by mohol pomôcť astronautom redukovať metabolické funkcie.

Stav, ktorý teoreticky začali lekári skúmať v roku 1980, od 2003 navodzujú traumatizovaným pacientom v nemocniciach. Spoločnosť SpaceWorks Enterprises z Atlanty v spolupráci s NASA navrhuje využívať túto techniku aj u astronautov smerujúcich na Mars. Cesta tam by trvala okolo 180 dní, počas ktorých by mohla byť posádka kŕmená intravenózne.

Cesta na Mars by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SpaceWorks)

Vesmírny inžinier Mark Schaffer na kongrese v Toronte uviedol túto staronovú myšlienku. „Protokoly pre navodenie terapeutickej hypotermie u pacientov, ktorých treba udržať nažive kým nedostanú liečbu, ktorú potrebujú, existujú vo väčšine väčších zdravotníckych zariadení.“

Problémom je, že stav podobný hibernácii vedia lekári udržať len sedem dní. Kým sa na Mars vyšle plánovaná ľudská posádka, treba tento čas značne vylepšiť. Zo všetkých hľadísk by to však bolo jedno z najvýhodnejších riešení viacerých problémov. Hmotnosť rakety by sa napríklad znížila zo 400 ton na 220 ton po vynechaní značeného množstva zásob.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu