Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Švédi predstavili prvú stavbu na Mesiaci: Bude ňou táto typická severská chalupa!

Takto si švédsky architekt predstavuje dom na Mesiaci.
Takto si švédsky architekt predstavuje dom na Mesiaci. (Zdroj: YouTube)

ŠTOKHOLM - Viac ako desať rokov Mikael Genberg pracoval na projekte, ktorým sa chce presláviť vo svete. Ide o prvý dom na Mesiaci, ktorým by mala byť po vzore jeho rodnej hrudy typická švédska chata. Nerobil to len tak pre nič za nič, v októbri budúceho roku sa totiž americká spoločnosť Astrobotic chystá poslať do vesmíru práve jeho dom s myšlienkou: Mesiac patrí nám všetkým!

Malý domček s pôdorysom tri krát dva metre a výškou 2,5 metra by mal byť ideálny pre dospelého človeka, ktorý sa v ňom bude môcť postaviť. „Uvedenie domu na Mesiaci malo byť nemožné, vďaka financiám a dostatku jednotlivcov, ktorí sa cez internet spojili, dokážeme čokoľvek,“ hovorí nadšený autor návrhu Genberg.

Na projekt Mesačného domčeka prispeli najmä sponzori zo súkromného sektora, no iba jeho vynesenie do vesmíru bude stáť 15 miliónov dolárov (11 020 498,13 eur). Každý darovaný dolár prenesie švédsky domček o 25 metrov bližšie k jeho cieľu, a je to naozaj dlhá cesta – celých 384-tisíc kilometrov!

„Mesačný domček umožní ľuďom, aby sa stali súčasťou histórie a poznačí medzinárodnú scénu tým, že sa stane prvým nákladom financovaným zo súkromných peňazí, ktorý pristane na Mesiaci,“ nadchol sa aj John Thornton, generálny riaditeľ Astrobotic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu