Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Budúcnosť ľudstva bude ako zo známeho sci-fi seriálu: NASA predstavila loď Enterprise!

IXS Enterprise Zobraziť galériu (3)
IXS Enterprise (Zdroj: crowlspace.com)

HOUSTON - Vedec pracujúci pre NASA predstavil ambiciózny projekt, ktorý vo svete nemá obdobu. Týka sa kozmickej lode, ktorá bude cestovať rýchlejšie ako svetlo. Nestane sa tak ale zrejme skôr než o sto rokov.

Fyzik Harold White na svojom projekte nazvanom Starship Project spolupracoval s umelcom Markom Rademarkerom, ktorému sa podarilo zhmotniť jeho myšlienky. Cieľom je postaviť loď, ktorá dokáže letieť rýchlosťou niekoľkonásobne vyššou ako svetlo a to na doteraz nepredstaviteľné vzdialenosti.

Budúcnosť ľudstva bude ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: crowlspace.com)

Princípom takéhoto cestovania je ohýbanie časopriestoru, vďaka ktorému sa skráti vzdialenosť medzi dvoma bodmi v okolí lode a tým pádom aj rýchlosť prekonania tejto vzdialenosti. White na svojom koncepte vo vesmírnom stredisku Johnson Space Center pracuje od roku 2010. Sú do neho zapojené aj spoločnosti DARPA (agentúra amerického ministerstva obrany zameraná na vývoj nových technológií na vojenské účely), Icarus Interstellar (medzihviezdne lety do vesmíru) a Nadácia pre rozvoj podnikania.

Budúcnosť ľudstva bude ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: crowlspace.com)

Cestovanie loďou, ktorá výrazne pripomína Enterprise zo známeho seriálu Star Trek, by sa malo dať v roku 2112. Súčasťou projektu by malo byť aj vybudovanie lodí, ktoré sa budú pohybovať relatívne pomaly a budú na nej dlhodobo žiť ľudské spoločenstvo.

White hovoril o projekte ja na konferencii Space Vision 2013 (zhruba od 40 min)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu