Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada bermudského trojuholníka vo vesmíre vyriešená: Za všetko môže Slnko!

Medzinárodná vesmírna stanica Zobraziť galériu (2)
Medzinárodná vesmírna stanica (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pojem bermudský trojuholník pozná každý. Legendy o stratených lodiach, zmiznutých lietadlách a nezvestných ľuďoch sprevádzajú oblasť medzi Miami na Floride, Portorikom a Bermudami dlhé roky. Talianski vedci si však všimli novú anomáliu, ktorá so záhadným úsekom súvisí.

Priamo nad Brazíliou sa vysoko nad našimi hlavami dejú nepochopiteľné veci. Vo vesmírnom bermudskom trojuholníku, ako oblasť nazývajú, dochádza k poruchám satelitov či teleskopov. Problémy mali dokonca počítače na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Čo sa teda deje vo výške 200 kilometrov nad zemou?

Dôvodom porúch je údajne zoslabnutá intenzita magnetického pola Zeme. V tejto neštandardnej oblasti je vraj až o tretinu nižšia, preto sa do našej atmosféry dostáva vyššia dávka slnečnej radiácie. Práve hladina energetických častíc potom ovplyvňuje funkciu prístrojov, môže ich dokonca poškodiť.

Tento proces sa však premieta len do „života“ vo vyšších vrstvách atmosféry. Stratosféra či troposféra, v ktorej lietajú lietadlá, nie sú žiarením zasiahnuté. Podľa vedcov sú v bezpečí aj ľudia na zemi, intenzita magnetického pola Zeme im nemôže ublížiť.

Medzinárodná vesmírna stanica
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu