Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Komédia Sám doma bola Kevinovi ušitá na mieru: Prachy a jazva na celý život!

Titulný plagát k snímke Sám doma bol inšpirovaný obrazom Edvarda Muncha - Výkrik. Zobraziť galériu (8)
Titulný plagát k snímke Sám doma bol inšpirovaný obrazom Edvarda Muncha - Výkrik. (Zdroj: buzzfeed.com)

LOS ANGELES – Úspech mu bol takpovediac predurčený! Hoci sa Macaulay Culkin (33) zo sveta kinematografie už dávnejšie nadobro vytratil, v pamäti miliónov divákov navždy utkvel ako vynaliezavý Kevin v komédii Sám doma. Tá mu vyniesla také zisky, že nádejný herec nemusí do konca života ani pohnúť prstom. Koľko vlastne zarobil a čo všetko zaujímavé sa udialo pri nakrúcaní?

► Hviezdou obrazoviek už od útleho destva! Aj keď Macaulay Culkin celosvetovo prerazil vďaka kultovej vianočnej komédii Sám doma, pred kamery sa dostal oveľa skôr. Už ako šesťročný totiž zahviezdil v snímke Strýko Buck. A jeho detský výkon filmových expertov oslovil natoľko, že rodinný projekt s pôvodným názvom Home Alone napísali vyslovene pre malého Macaulayho. V duchu hesla „Istota je guľomet“ režisér Chris Columbus pozval ešte viac než stovku ďalších chlapcov na kasting. Chcel sa totiž ubezpečiť, že Culkin je ten pravý.

► Starý dobrák Marley sa v pôvodnom scenári vôbec neobjavil. Režisér si však veľmi dobre uvedomoval, že k Vianociam patrí aj láskavosť, a preto sa medzi komické scény rozhodol zapojiť viac emócií - práve prostredníctvom suseda s dobrým srdcom.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► Macaulay si okrem popularity a slušného balíka peňazí z nakrúcania odniesol aj jazvu na prste. Stalo sa tak počas jednej zo scén, kedy sa mal zlodej Harry tváriť, že chce Kevina uhryznúť. Nedopatrením ho naozaj zranil a Macaulay potreboval ošetrenie prsta.

► Záporáka Harryho stvárnil herec Joe Pesci, no táto rola bola najskôr ponúknutá niekomu celkom inému. Uvažovať na ňou mohol Robert De Niro aj Jon Lovitz. Obaja však túto úlohu odmietli, čo možno doteraz ľutujú.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► Internetová stránka uproxx.com opisuje komédiu Sám doma ako národný poklad Poliakov. Vysvetľuje to tým, že po páde komunizmu sa Home Alone stal jedným z prvých západných filmov, ktorý k našim severným susedom dorazil a dodnes sa u nich vysiela každý rok. Slováci sa nad týmto skonštatovaním zrejme iba pousmejú.

► Druhému z dvojice banditov v jednej zo scén lezie po tvári tarantula. Aby však takýto obraz vôbec mohli nakrútiť, Marv (Daniel Stern) nesmel zo seba vydať ani hláska. V opačnom prípade by sa veľký pavúk vydesil. Zúfalý krik tak museli dodatočne nadabovať, pred kamerou ho herec iba predstieral.

► Fotka Buzzovej frajerky nikdy nepatrila reálnemu dievčaťu. Režisér sa totiž domnieval, že by bolo príliš urážlivé a dehonestujúce, ak by použili obrázok skutočnej osoby. Záber vznikol tak, že fotku chlapca digitálne upravili na dievča.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► Pamätáte si ešte strýka Franka? V komédii Sám doma síce nedostal veľkú úlohu, no tá bola napísaná pre niekoho celkom iného. Postavu mal pôvodne stvárniť Kelsey Grammer známy ako Frasier.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► Keď bol film Sám doma po prvý raz uvedený do amerických kín, na priečke najnavštevovanejšej snímky sa udržal úctyhodných 12 týždňov. V niektorých kinách komédia lámala také rekordy, že sa premietala až do júna.

► Angels with Filthy Souls je fiktívny gangsterský film, ktorý bol nakrútený špeciálne pre komédiu Sám doma. V čiernobielom počine sa údajne nachádza aj časť s názvom Angels with Even Filthier Souls.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► John Candy, ktorý si zahral chlapíka menom Gus Polinski, si svoju rolu odbil za jediný nakrúcací deň. Ten však trval neuveriteľných 23 hodín a vedúci hudobnej skupiny na cestách sa dočkal veľkého množstva improvizácie.

Záber z vianočnej komédie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: buzzfeed.com)

► Honorár pre malého Kevina predstavoval „len“ stotisíc dolárov, čo na hollywoodske pomery nie je závratná suma. Po nečakanom úspechu sa však jeho konto navýšilo o ďalších päť miliónov dolárov, pričom mu doživotne prislúcha 5% zo všetkých ziskov filmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu