Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stúpenci ukrajinskej vlády sa rozhodli zorganizovať protidemonštráciu

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

KYJEV - Masovým nepokojom obyvateľstva čeliaci ukrajinskí lídri sa chystajú pritiahnuť do centra Kyjeva tisícky svojich stúpencov a priaznivcov, aby tak symbolicky vrátili úder opozícii a ich už niekoľko týždňov trvajúcim protestom.

Ako vo vystúpení pred demonštranti v priamom prenose verejnoprávnej televízie vyhlásil predseda vlády Mykola Azarov, Ukrajina by sa nemala stať príveskom Európy, ale jej plnohodnotným partnerom. Premiér obhajoval pri tejto príležitosti rozhodnutie vedenia krajiny nepodpísať predbežne dohody s Európskou úniou a zdôvodnil ho tým, že v opačnom prípade by Ukrajine hrozil bankrot.

Na demonštrácii pod mottom "Zachráňme Ukrajinu - našu spoločnú vlasť" vialo množstvo vlajok vládnej Strany regiónov, nechýbali však ani vlajky EÚ. Mnohých účastníkov akcie prepravili do hlavného mesta špeciálne vlaky a desiatky autobusov z východu i juhu postsovietskej republiky.

Ukrajina sa v súčasnosti nachádza v hlbokej politickej kríze - kyjevské centrálne námestie je posiate barikádami a stanmi a demonštranti vyzývajú prezidenta Viktora Janukovyča, aby odstúpil z funkcie. Rozsiahle protesty vyvolalo práve jeho rozhodnutie z minulého mesiaca zmraziť vzťahy s Európskou úniou v prospech Moskvy.

Rokovania a vyjednávania medzi Janukovyčom a vodcami opozície priniesli v piatok len málo výsledkov. Janukovyč sa ponúkol, že demonštrantom zadržaným počas protestných akcií udelí amnestiu, avšak opozícia žiada predčasné prezidentské i parlamentné voľby.

Stúpenci súčasnej ukrajinskej vlády - ponížení neúnavnou a vytrvalou prítomnosťou tisícok ľudí protestujúcich v centre hlavného mesta - sa preto rozhodli, že dnes na inom, neďalekom námestí zorganizujú protidemonštráciu.

Janukovyč odvolal primátora Kyjeva, Azarov opäť vyzval na dialóg

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes odvolal z funkcie primátora Kyjeva Oleksandra Popova a námestníka tajomníka Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Volodymyra Sivkoviča. Obaja sú podozriví z prekročenia právomocí verejného činiteľa a zo spoluúčasti na porušení ústavných práv občanov, ktorého sa dopustili príkazom na rozohnanie protivládnej demonštrácie z 30. novembra. Ako informovala agentúra RIA Novosti, obom im hrozí domáce väzenie.

Za rozohnanie demonštrácie na Námestí nezávislosti hrozí domáce väzenie aj bývalému veliteľovi kyjevskej polície Valerijovi Koriakovi a jeho medzičasom tiež odvolanému zástupcovi Piotrovi Fedčukovi. Obaja sú podozriví z prekročenia právomocí verejného činiteľa. 

V Kyjeve sa cez víkend uskutočnia veľké demonštrácie a mítingy prívržencov opozície i priaznivcov súčasnej vlády. V súvislosti s nimi kyjevská radnica schválila rad operatívnych opatrení pre prípad mimoriadnej situácie, informovala dnes agentúra UKRINFORM.

Premiér Mykola Azarov dnes v prejave na zhromaždení sympatizantov vládnej koalície na Európskom námestí vyzval na ukončenie protestov a podporil návrhy na dialóg medzi vládou a opozíciou. Dodal, že "my doma sa môžeme škriepiť, ale navonok v zahraničí musíme vystupovať jednotne. Tí politici, ktorí šíria nenávisť, nepriateľstvo a volajú po rozdelení Ukrajiny, nemajú miesto v súčasnej politike. Ich miesto je na smetisku".

K situácii na Ukrajine sa dnes vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, keď kritizoval Západ za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ukrajiny tým, že západní politici otvorene podporili opozíciu účasťou na jej mítingoch.

Lavrov dodal, že keby sa on podobne zachoval napríklad v Nemecku a podporil euroskeptickú stranu, okamžite by nasledovala ostrá protestná reakcia euroinštitúcií. Reakciu EÚ na rozhodnutie ukrajinského vedenia pozastaviť eurointegráciu krajiny označil za hysterickú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu