Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ pozastavila rokovania o asociačnej dohode s Ukrajinou

Štefan Füle
Štefan Füle (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia dnes oznámila, že pozastavuje rokovania o obchodnej zmluve a zmluve o spolupráci s Ukrajinou. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že argumenty Kyjeva nemajú "reálny základ". Informovala o tom agentúra Reuters.

Eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle dnes na svojom twitterovom konte napísal, že podpredsedovi ukrajinskej vlády Serhijovi Arbuzovovi minulý týždeň povedal, že ďalšia diskusia o obchodnej zmluve je podmienená jasným záväzkom Kyjeva, že ju podpíše. Od ukrajinskej vlády však podľa Füleho neprišla nijaká odozva. Výsledkom je, že práce na zmluve sú pozastavené, uviedol Füle na Twitteri.

Vplyvného senátora Johna McCaina, ktorý je od soboty na návšteve v Kyjeve, vyhlásenie eurokomisára prekvapilo. "Takáto správa nás, prirodzene, znepokojuje," povedal senátor agentúre Interfax-Ukrajina. Situácia je ale podľa McCaina neprehľadná. Pri jeho víkendových rozhovoroch s ukrajinským vedením sa vraj ukázalo, že Kyjev o podpis asociačnej zmluvy stojí.

Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov hodnotí Fülové slová ako dôkaz o tom, že Brusel sa rozhodol postupovať voči Ukrajine tvrdo. Európska únia sa snaží pomocou ďalšej oranžovej revolúcie zvrhnúť prezidenta Viktora Janukovyča a vnútiť Kyjevu svoje predstavy o integráciu, povedal Puškov. Pokusy získať Ukrajinu pre európsku cestu Puškov označil za "kolonizáciu".

Ukrajina v súčasnosti prechádza politickou krízou, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády premiéra Mykolu Azarova a prezidenta Viktora Janukovyča pozastaviť prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy a zmluvy o voľnom obchode s EÚ. Vláda tento krok zdôvodnila obavou zo závažných dôsledkov, ktoré by mohli následne nastať v podobe razantného zníženia objemu obchodnej výmeny s Ruskom.

Od 21. novembra, keď toto rozhodnutie padlo, sa na Ukrajine konajú demonštrácie prívržencov i odporcov eurointegrácie. Opozícia a vláda koncom týždňa pristúpili k rokovaniam za okrúhlym stolom v snahe vyriešiť krízovú situáciu. Diskusia však zatiaľ nepriniesla zásadné výsledky.

Asociačnú zmluvu a zmluvu o voľnom obchode mala ukrajinská vládna delegácia podpísať ešte koncom novembra na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse.

Ukrajinská vláda bude reagovať len na oficiálne vyhlásenia EÚ

Ukrajinská vláda je "naladená na pokračovanie v rokovaniach o asociačnej zmluve s EÚ" a bude posudzovať len oficiálne vyhlásenia EÚ k danej veci, informoval dnes hovorca ukrajinského premiéra Vitalij Lukianenko. 

Hovorca reagoval na tweet eurokomisára pre rozšírenie Štefana Füleho, v ktorom uviedol, že EÚ pozastavuje rokovania o obchodnej zmluve a zmluve o spolupráci s Ukrajinou. Svoje rozhodnutie EÚ zdôvodnila tým, že argumenty Kyjeva nemajú "reálny základ".

Hovorca ukrajinského premiéra však dnes zdôraznil, že Kyjev sa bude zaoberať len oficiálnymi vyhláseniami EÚ ohľadom rokovaní a bude reagovať len na ne. "K dnešnému dňu je oficiálna pozícia EÚ len jedna: dvere pre asociáciu sú otvorené," uviedol Lukianenko.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, do Kyjeva dnes pricestuje delegácia poslancov Európskeho parlamentu, ktorí chcú prispieť k vyriešeniu politickej krízy na Ukrajine.

Prívržencov integrácie Ukrajiny do európskych štruktúr, ktorí od 21. novembra protestujú proti rozhodnutiu vlády pozastaviť prípravy na pridruženie k EÚ a tesnejšie obchodné vzťahy, dnes na kyjevskom Námestí nezávislosti podporila aj dvojica amerických senátorov: republikán John McCain a demokrat Chris Murphy. 

McCain sa dnes stretol aj s dcérou väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej a spoločne posúdili súčasnú situáciu v krajine.

Účastníci dnešnej protivládnej demonštrácie v Kyjeve prijali rezolúciu, v ktorej prezidenta Viktora Janukovyča a vládu vyzvali na prepustenie politických väzňov, vrátane Tymošenkovej. Túto požiadavku označili za podmienku pre rokovania s vedením Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu