Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kyjev sa chystá na provládnu i protivládnu demonštráciu: Dôjde k stretu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Opoziční demonštranti sa aj dnes pripravujú na veľký protest v centre Kyjeva, zatiaľ čo neďaleko od nich sa na svoju vlastnú demonštráciu zhromažďujú zase stúpenci a priaznivci ukrajinskej vlády. Situáciu v ukrajinskom hlavnom meste opisujú svetové tlačové agentúry, poznamenávajúc, že napätie v rámci politickej krízy, trvajúcej už štvrtej týždeň, stále trvá.

Pôvodne sa plánovalo, že miesta oboch protestov budú od seba vzdialené len niekoľko stoviek metrov. Provládne skupiny sa však v sobotu podvečer rozhodli, že budú demonštrovať radšej v trochu vzdialenejšom parku. Na obidvoch dnešných akciách sa očakávajú desiatky tisíc ľudí.

Stúpenci prezidenta Viktora Janukovyča sa v sobotu zhromaždili v Kyjeve v reakcii na protivládne protesty, ktoré trvajú nepretržite už celé týždne. Vyvolalo ich rozhodnutie vlády nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou v prospech Moskvy. Sobotné protesty, sprevádzané množstvom dohliadajúcich policajtov, boli zväčša pokojné. 

Protivládna opozícia dostala už podporu od amerického senátora Johna McCaina, ktorý sa nedávno stretol s opozičnými vodcami a stal sa aj svedkom demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom pod menom Majdan. Proeurópski demonštranti zhromaždení na Majdane dali najavo neuveriteľné vlastenectvo, uviedol McCain na sociálnej sieti Twitter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu