Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinská opozícia žiada odvolať a potrestať ďalších vládnych úradníkov

300 000 ľudí demonštrovalo v nedeľu za mrazivého počasia v Kyjeve
300 000 ľudí demonštrovalo v nedeľu za mrazivého počasia v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko žiada potrestať a odvolať tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Andreja Kľujeva a ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, ako aj organizátorov policajnej akcie, ktorej výsledkom bolo zbitie účastníkov opozičnej demonštrácie z 30. novembra.

Ako informovala agentúra UNIAN, traja lídri ukrajinskej opozície - Kličko, Arsenij Jaceňuk (Vlasť) a Oleh Ťahnybok (Sloboda) -predostreli tieto požiadavky na dnešnom stretnutí s generálnym prokurátorom Viktorom Pšonkom.

Kličko dnes pri príchode do budovy prokuratúry vyhlásil, že všetci úradníci vinní za zbitie občanov a násilné rozohnanie demonštrácie, ktorá sa konala na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva, sa musia za svoje činy zodpovedať. Žiadal tiež, aby vyšetrovania bolo transparentné a "nestratili" sa výpovede účastníkov týchto udalostí.

Opozícia už viac ako dva týždne žiada potrestanie funkcionárov, ktorí podľa nej nesú zodpovednosť za násilné rozohnanie demonštrácie priaznivcov opozície.

V súvislosti s tým prezident Viktor Janukovyč cez víkend odvolal z funkcie primátora Kyjeva Oleksandra Popova, námestníka tajomníka Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Volodymyra Sivkoviča, ako aj veliteľa kyjevskej polície Valerija Koriaka a jeho zástupcu Piotra Fedčuka.

Všetci sú podozriví z prekročenia právomocí verejného činiteľa a zo spoluúčasti na porušení ústavných práv občanov, ktorého sa dopustili príkazom na rozohnanie protivládnej demonštrácie z 30. novembra. Ako informovala agentúra RIA Novosti, všetkým im hrozí domáce väzenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu