Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Predsedníctvo EÚ požaduje prešetriť víkendové násilie v Kyjeve

Zásah sa podľa oficiálnych zdrojov skončil zranením 190 osôb vrátane policajtov a viac ako 40 novinárov
Zásah sa podľa oficiálnych zdrojov skončil zranením 190 osôb vrátane policajtov a viac ako 40 novinárov (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Litovská vláda plniaca úlohy rotujúceho predsedníctva EÚ si v pondelok predvolala veľvyslanca Ukrajiny vo Vilniuse, aby mu tlmočila svoje znepokojenie zo sobotňajšieho "násilného rozohnania pokojných demonštrantov" zhromaždených v centre Kyjeva.

Zásah sa podľa oficiálnych zdrojov skončil zranením 190 osôb vrátane policajtov a viac ako 40 novinárov, čo vyvolalo kritiku zo strany Západu. Vilnius tiež "zdôraznil potrebu (násilie) prešetriť a riadne potrestať vinníkov".

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité medzitým vydala vyhlásenie, podľa ktorého "musia ukrajinské orgány a opozícia dospieť k dohode mierovými a demokratickými prostriedkami". Násilie v pondelok spoločne odsúdili aj francúzsky prezident François Hollande a poľský premiér Donald Tusk.

Najmasovejšie demonštrácie na Ukrajine od revolúcie v roku 2004 tamojší premiér Mykola Azarov počas pondelňajšieho stretnutia s veľvyslancami v Kyjeve prirovnal k štátnemu prevratu, pričom ich označil za nezákonné a vymykajúce sa kontrole. Desaťtisíce odporcov politiky Azarovovej vlády medzitým pokračovali v protestoch, ktorých súčasťou je okupácia kyjevskej radnice a blokovanie vstupov do vládnych budov.

Premiér chce prostredníctvom veľvyslancov apelovať na opozičných politikov, aby "nedovolili násilie voči polícii, požadovali pokojný dialóg, zriekli sa jazyku ultimát a zasadli za rokovací stôl". Protesty vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu