Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protest proti parkovnému: Svinstvo, že sa nájde chytrák, ktorý na tom chce zarábať!

Občianski aktivisti Mária Jánošíková a Miroslav Kollár Zobraziť galériu (3)
Občianski aktivisti Mária Jánošíková a Miroslav Kollár (Zdroj: Foto: miš)

BRATISLAVA – Hŕstka ľudí sa stretla vo štvrtok popoludní pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, aby protestovali proti spoplatneniu parkovísk pred bratislavskými nemocnicami. Tie sú verejné a také majú byť aj parkoviská pred nimi, znelo z úst občianskych aktivistov.

„Vážení spoluobčania, uskutočnili sme deklaratívno-informačné stretnutie, protestný míting pred nemocnicou, príďte medzi nás, podporte občianske aktivity,“ týmito slovami agitoval občiansky aktivista Miroslav Kollár pred nemocnicou v Petržalke.

„V stredu sme sa pýtali pani ministerky, či stojí na strane pacienta, pretože táto zmluva je výhodná len pre tú schránkovú firmu, ktorá to postúpila na prevádzkovanie ďalšej firme a je jednoznačne nevýhodná pre nemocnicu a pre pacienta. Navrhujeme, aby dobrovoľne pod tlakom verejnosti odstúpila táto firma, alebo aby sa ukončila zmluva výpoveďou, ale je tu možnosť i súdneho sporu,“ prezentoval možnosti ukončenia zmluvy s firmou, ktorá prevádzkuje spoplatnené parkoviská pred bratislavskými nemocnicami.

Protest proti parkovnému: Svinstvo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: miš)

Protestného mítingu sa však zúčastnilo len pár ľudí, dôvodom mohlo byť aj to, že dopredu o ňom verejne neinformovali. Cieľom zhromaždenia bolo upozorniť na spoplatnené parkoviská pred bratislavskými nemocnicami, pričom podľa slov občianskych aktivistov ide jednoznačne o jednostranný záujem, a to o obohacovanie sa súkromnej firmy bez ohľadu na občana a pacienta.

„Toto sú verejné nemocnice, ktorých súčasťou je vždy i verejné parkovisko. Preto majú slúžiť verejnosti. Neprichádza sem človek, ktorý ide na kávu, ale prichádza sem človek, ktorý potrebuje pomôcť. To je svinstvo, že sa tu nájde nejaký chytrák, ktorý si povie, že sa na tom dá pekne zarábať,“ vyhlásila občianska aktivistka z Petržalky Tatiana Mikušová.

Parkoviská pred nemocnicami prevádzkuje firma ZIPP –S, no podľa Kollára ide o tzv. bieleho koňa: „Zistili sme, že firma ZIPP-S je biely kôň nastrčený cez firmu VinciPark, ktorá je medzinárodná firma a prevádzkuje parkoviská napr. pri parlamente a rôzne parkoviská na Slovensku. A tak isto aj toto. Pritom verejné obstarávanie vyhrala firma ZIPP – S, tá to postúpila tejto firme a de facto táto to spravuje,“ vysvetľoval Kollár.

Do verejnej diskusie sa zapojila aj prítomná akvizítorka. Ako znalá problematiky argumentovala: „V Ružinove sú to všetko parcely, ktoré nepatria mestu, mesto si to neoprávnene napísalo. Treba tam prešetriť, kto je skutočným vlastníkom. Tieto pozemky niekomu dakedy patrili,“ vysvetlila akvizítorka Mária Jánošíková.

Problémom parkovísk je podľa Kollára aj to, že ešte nie je vydané stavebné povolenie mestskou časťou a vlastník pozemku nevydal súhlas na začatie tejto stavby.

Celú vzniknutú situáciu vystihuje podľa signatárov citát Matky Terezy: „Na svete nie je hlad preto, že nevieme nasýtiť chudobných, ale preto, že nevieme nasýtiť bohatých.“

Protest proti parkovnému: Svinstvo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: miš)

Genéza prípadu

Signatári minulý týždeň žiadali, aby ministerstvo zdravotníctva vyvíjalo tlak na koncesionársku firmu ešte pred spustením spoplatnenej prevádzky parkovísk. Žiadali tiež, aby firma dobrovoľne odstúpila od zmluvy a tiež od zámeru spoplatniť parkovanie. Chceli, aby ministerstvo zdravotníctva túto zmluvu vypovedalo aj napriek prípadným súdnym sporom. Parkovanie pred nemocnicou v Petržalke a Ružinove je prvých 15 minút zadarmo a následne sa za hodinu platí jedno euro.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská, na neprenajatých plochách pred oboma nemocnicami ostalo k dispozícii vyše 200 neplatených parkovacích miest. Verejnosť môže bezplatne parkovať v blízkosti Nemocnice Ružinov na 70 neplatených miestach na pozemku nemocnice pred štadiónom a na 20 miestach pred poliklinikou Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, nemocnica na vlastných pozemkoch vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami. Pre zamestnancov je vyčlenených po 70 neplatených miest pred každou z nemocníc. Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu a následne prenájom parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplynula Univerzitnej nemocnici Bratislava zo zmluvy z 22. decembra 2011. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur. Ako informovala Maťašovská, ak by UNB zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozila by jej povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu