Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kukan: Vo vyjadreniach o Ukrajine by naša diplomacia mohla byť smelšia

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský rezort diplomacie by mohol prejaviť viac odvahy vo svojich vyhláseniach týkajúcich sa diania v Ukrajine, tvrdí exminister zahraničných vecí a europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

"My sme veľmi silní v EÚ, pokiaľ ide o Balkán a susedskú politiku, Ukrajina patrí do našej susedskej politiky. Tu sa naša diplomacia chová zodpovedne, adekvátne k postaveniu Slovenska, ale keby sme boli smelší, neuškodilo by nám to," povedal Kukan. V Európskom parlamente sú podľa Kukana mnohí z udalostí u nášho východného suseda nadšení. "V ktorej inej európskej krajine vidíte státisíce ľudí, ktorí demonštrujú za EÚ," hovorí.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo vládne orgány Ukrajiny ako aj organizátorov a účastníkov protestných akcií, aby zabezpečili pokojný priebeh demonštrácií a zriekli sa všetkých foriem násilia. Odsúdilo tiež zásah bezpečnostných zložiek proti pokojnej demonštrácii v noci z piatka na sobotu.

Rozhodnutie ukrajinskej vlády nepodpísať kľúčové dohody s EÚ viedlo minulý týždeň k najmasovejším demonštráciám od oranžovej revolúcie v roku 2004. V nedeľu protestovalo v Kyjeve proti vláde vyše 100 000 ľudí, pričom demonštrácie prerástli do blokády vládnych budov a kyjevskej radnice, kde si aktivisti zriadili "revolučnú centrálu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu