Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Budúcnosť šiestich základných škôl v prievidzskom okrese je neistá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA - Dohodovacie konanie so zástupcami z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR týkajúce sa prijatia racionalizačných opatrení absolvovalo šesť samospráv, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl v obciach v okrese Prievidza. Základné školy s malým počtom žiakov v obciach Čavoj, Čereňany, Nitrica, Horná Ves, Ráztočno a Zemianske Kostoľany totiž rezort školstva údajne nebude dotovať navyše.

Ako uviedol starosta Čavoja Ján Novotka, s riaditeľkou tamojšej školy boli na rokovaní koncom júna. "Dohodli sme sa, že počas nasledujúceho školského roka 2013/2014 sa budeme pripravovať na zrušenie druhého stupňa, s tým, že prvý stupeň by mal na našej škole zostať zachovaný. Žiaľbohu, máme málo detí," vysvetlil.

V obci by malo byť podľa slov starostu zvolané aj plenárne združenie, kde by sa malo dohodnúť, čo bude s deťmi, ktoré navštevujú druhý stupeň. "Situácia je v štádiu riešenia, deti budú buď dochádzať do školy vo Valaskej Belej, alebo Nitrianskom Rudne. Budeme tiež vybavovať spoje do susedných obcí," doplnil.

V Čereňanoch sú podľa slov ich starostu Stanislava Sluku na bode tápania. "Nám bolo odporučené, aby sme spojili prvý ročník s tretím a druhý so štvrtým," objasnil. Škola má len prvý stupeň, je spojená s materskou školou. Samospráva sa chce rozhodnúť do 15. septembra, v tamojšej škole by sa mal podľa Sluku počet žiakov v tomto roku zvýšiť. Obec už nejaké racionalizačné opatrenia urobila. "Naši učitelia majú nižšie platy a jednu učiteľku prepúšťame," dodal.

Starosta Nitrice Miroslav Beňadik s navrhnutými racionalizačnými opatreniami nesúhlasí. "Bolo nám odporučené zrušiť piaty až deviaty ročník, pričom sa má zachovať prvý až štvrtý ročník," vysvetlil. Stanovisko má starosta dať po 8. septembri, kedy bude aj zasadnutie obecného zastupiteľstva a prehodnotí sa ekonomika. Podľa jeho slov totiž jeden štatutár o budúcnosti školy rozhodnúť nemôže.

Na základnej škole v Hornej Vsi musia zavrieť jeden ročník a prepustiť jedného pracovníka. Ako uviedol starosta obce Jozef Hrotek, tieto racionalizačné opatrenia obec počas dohodovacieho konania navrhla sama. "Zavrieme piaty ročník, keďže je tam len päť detí. Rodičom žiakov to tiež vyhovuje," objasnil s tým, že zatvorenie triedy sa bude týkať až školského roka 2014/15. V Hornej Vsi by sa mal počet detí rokmi zvyšovať. "Aj výstavba v obci sa nám začala rozbiehať, do škôlky nám ide viac detí, preto plánujeme zväčšiť jej priestory," dodal starosta.  

V obci Ráztočno bola podľa slov starostu Ivana Škrteľa jedna učiteľka prepustená a upratovačke upravili pracovný čas. "Dostali sme návrh zrušiť druhý stupeň. Čo sa týka nového školského roka, o tom musí rozhodnúť zastupiteľstvo. Musí rozhodnúť, ako sa nás to finančne dotkne, keď druhý stupeň zachováme. Nevieme, čo potom s tou budovou, lebo by mali podľa opatrení zostať len dve triedy, triedy na prvom stupni by sa totiž zlúčili," vysvetlil. Obec prijala opatrenia už pred dvoma rokmi. "Polovica pedagogického zboru je na dohodu, teda majú zaplatené len to, čo odučia," uzavrel.

Starostka obce Zemianske Kostoľany Jana Školíková uviedla, že im boli ponúknuté racionalizačné opatrenia v tom zmysle, že v tomto školskom roku musia zlúčiť dva ročníky na prvom stupni a v budúcom školskom roku zrušiť druhý stupeň, ak v piatom ročníku nebude minimálne 15 žiakov. "My sme to neprijali. Prijali sme už vlastné opatrenie, a to zníženie počtu pedagogických zamestnancov k 31. augustu," uzavrela.  

Rokovania so školami potvrdil aj rezort školstva. "Ministerstvo školstva so zriaďovateľmi rokuje o možnostiach zefektívniť a racionalizovať prevádzku škôl, pričom zrušenie školy je len jednou z viacerých možností a navrhuje sa len malému počtu zriaďovateľov," uviedol tlačový a informačný odbor MŠVVŠ SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu