Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obce chcú školy s nízkym počtom žiakov zachovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva stále rokuje so školami s nízkym počtom žiakov, ktoré ho požiadali o mimoriadne dofinancovanie. K detailom sa bude môcť vyjadriť až po ukončení rokovaní, zopakoval dnes stanovisko rezortu školstva hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Zriaďovatelia škôl požiadali o ďalšie peniaze od ministerstva práve pre nízky počet detí v školách, keďže peniaze dostávajú na žiaka a tie im na fungovanie školy nestačia. Obce, ktoré oslovila agentúra a sú zriaďovateľmi základných škôl, chcú školy s nízkym počtom žiakov zachovať.

Starosta obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica Jozef Uram uviedol, že ministerstvo im navrhlo, aby na škole, ktorú navštevuje 100 žiakov, zrušili od budúceho školského roka druhý stupeň. Problémom je najmä štvrtý ročník, ktorý teraz navštevuje desať žiakov.

Starosta vraví, že rozhodnutie od neho chceli z ministerstva hneď. Uram však najprv chce stanovisko obecného zastupiteľstva, ktoré by sa školou mali zaoberať koncom septembra. Poslancom však starosta odporučí, aby s rušením druhého stupňa nesúhlasili.

„Do prvého ročníka nám nastúpilo 21 žiakov a podľa prognózy na ďalšie roky budeme mať nárast žiakov. Práve pre stagnujúci počet detí sme vlani a predvlani postavili 80 nových bytov, tam bývajú mladé rodiny,“ povedal Uram s tým, že je pritiahnuté za vlasy, aby obec s 2 200 obyvateľmi nemala školu aj s druhým stupňom. Ak by v obci druhý stupeň zrušili, žiaci z Hodruše-Hámrov by dochádzali do Žarnovice, ktorá je tri a pol kilometra od obce.

"Možno tabule obcí sú od seba toľko vzdialené, ale len samotná naša obec má 11 kilometrov,“ hovorí starosta. Riaditeľka základnej školy Gabriela Bašková uviedla, že v minulých rokoch ministerstvo vždy vyhovelo ich žiadosti o dofinancovanie, tentoraz od neho žiadajú 5 800 eur. Riaditeľka predpokladá, že poslanci zrušenie druhého stupňa nepodporia, Bašková sa chystá prísť na zasadnutie zastupiteľstva a vystúpiť pred poslancami.

Starosta obce Dolné Obdokovce v okrese Nitra Zoltán Gyepes hovorí, že ministerstvo obec vyzvalo, aby oznámila, aké plány majú so školou, aby do budúcna zabránila problémom s nedostatkom financií. Školu navštevuje 29 detí.

„Žiadali od nás, aby sme zatvorili jednu triedu, je to spolu druhý a tretí ročník a chodí tam sedem detí. Zaslali sme ministerstvu stanovisko, že triedu nezrušíme a školu budeme naďalej prevádzkovať,“ povedal Gyepes. Obec po tom, čo odmietla triedu zrušiť, s peniazmi od ministerstva neráta. S dofinancovaním základnej školy sa chce popasovať sama. Ako povedal Gyepes, obec bude musieť vo svojom rozpočte nájsť minimálne 10-tisíc eur.

„Radšej sa zriekneme niečoho iného, ako našej školy,“ skonštatoval. Ako to bude s financovaním školy ďalší rok, si starosta netrúfol povedať. V obci Rudník, v okrese Košice okolie, majú len dvojtriednu školu s prvým stupňom, dokopy ju navštevuje 24 detí. V obci chcú školu udržať.

„Už sme o všetkom informovali ministerstvo, ktoré chce, aby sme školu financovali sami, ak ju chceme zachovať," povedal starosta obce Vladimír Kišdučák. Časť prostriedkov na prevádzku školy chcú dať z obecného rozpočtu, zvyšok sa budú snažiť získať od sponzorov. "Pokiaľ by sme školu zrušili, museli by v obci zabezpečiť sprievodcu a prepravu detí autobusom do Poproča alebo Malej Idy," povedal Kišdučák. Podľa starostu by mohlo v budúcom školskom roku v škole detí pribudnúť, pretože detí je už v materskej škole viac.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák ešte v júli informoval, že zriaďovateľom rezort navrhuje na rokovaniach aj konkrétne možnosti, ako dosiahnuť efektivitu, a to s prihliadnutím na počet žiakov, kvalitu výučby, ekonomickú náročnosť prevádzky škôl a dopravnú dostupnosť.

"Ak škole chýbajú peniaze a nás požiada o finančnú pomoc, spoločne ju budeme hľadať. Práve od racionalizačných opatrení očakávame, že škola odstráni problém tak, aby sa v ďalšom roku neopakoval a už škole nechýbali peniaze z rovnakého dôvodu," uviedol dnes Kaliňák. Na medializovaný zoznam takmer 130 škôl určených na zrušenie rezort školstva už niekoľkokrát reagoval, že taký zoznam neexistuje. Rezort tvrdí, že zriadenie aj zrušenie školy je vecou zriaďovateľa a nie ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu