Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Odborári: Financovanie školstva je z návrhu rozpočtu nejasné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Financovanie školstva je neprehľadné a rozdeľovanie peňazí v tejto oblasti je nejasné, myslia si to školskí odborári o nedávno zverejnenom návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014.

Ako uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavol Ondek, neprehľadnosť spočíva v tom, že rozpočtované výdavky na školstvo sú prvýkrát uvedené v dvoch kapitolách. Zmena nastala po reforme verejnej správy ESO.

Peniaze na školy v pôsobnosti VÚC a vysoké školy sú v kapitole ministerstva školstva, v kapitole ministerstva vnútra sú zas základné školy, špeciálne školy, reedukačné domovy, bilingválne gymnáziá, cirkevné a súkromné školy.

Podľa Ondeka je problémom to, že výdavky na regionálne školstvo sú tak v návrhu rozpočtu v dvoch kapitolách. "Z tohto dôvodu sa nedá z momentálneho stavu rozpočtu jednoznačne zistiť, či a ako sa racionalizačné opatrenia v školstve premietli do návrhu rozpočtu, prípadne aké bude zvýšenie finančných prostriedkov v rozpočte pre školstvo v roku 2014," hovorí šéf školských odborárov.

Za nedostatok považujú odborári aj chýbajúce údaje, ktoré by konkretizovali normatívne výdavky, nenormatívne a ostatné výdavky na regionálne školstvo. "S určitosťou možno zatiaľ iba povedať, že reforma verejnej správy ESO, na základe ktorej sú od 1. januára 2013 kompetencie bývalých krajských školských úradov v pôsobnosti ministerstva vnútra, spôsobila, že financovanie školstva v návrhu rozpočtu verejnej správy je neprehľadné, komplikované a neefektívne," upozorňuje

Šéf odborárov písomne požiadal o spoločné stretnutie s ministrom školstva aj ministrom financií, na ktorom sa bude snažiť získať viac informácií k jednotlivým zložkám financovania školstva. Opätovne sa bude snažiť formulovať požiadavku odborového zväzu na každoročné zvyšovanie finančných prostriedkov na platy zamestnancov, technické a materiálne zabezpečenie škôl ešte počas volebného obdobia tejto vlády, informuje Ondek.

Ministerstvo vnútra by malo podľa prvého návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok hospodáriť so sumou približne 1,859 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok ide o dvojnásobné zvýšenie peňazí pre rezort vnútra, dôvodom sú práve nové kompetencie a úlohy, ktoré súvisia s reformou štátnej správy ESO.

Rezort vnútra by mal mať k dispozícii na podkapitolu výchova a vzdelávanie mládeže približne 942 miliónov eur. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR by malo podľa návrhu v roku 2014 hospodáriť s rozpočtom 1,44 miliardy eur. Rezort školstva tak dostane o 10 miliónov eur menej ako v tomto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu