Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministerstvo zatvorilo sedem základných škôl: Od septembra môžu skončiť ďalšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V niekoľkých slovenských obciach od nového školského roka školy svoje brány neotvoria. Od začiatku roka 2014 ministerstvo školstva vydalo rozhodnutie o vyradení siedmich základných škôl zo siete.

Ako informoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák, urobili tak na základe žiadosti zriaďovateľa. Sedem škôl svoju činnosť končí, lebo ich navštevuje málo žiakov či pre nepriaznivú ekonomickú situáciu.

Od nového školského roka zanikne napríklad Základná škola s materskou školou v Habure v okrese Medzilaborce. “Žiadateľ o vyradenie uviedol ako dôvod nízky počet žiakov,” informuje hovorca Kaliňák. V tomto školskom roku navštevuje školu 11 žiakov a počet detí sa na prvom stupni znižuje. Koniec hlási aj Základná škola Juhoslovanská v Košiciach. “Žiadateľ ako dôvod uvádza výrazné zníženie počtu žiakov a naplnenosti tried školy v posledných rokoch, nepriaznivú prognózu ďalšieho vývoja počtu žiakov,” dodáva Kaliňák. Okrem toho, žiaci by mohli prejsť do nástupníckej školy v susediacom školskom obvode, ktorá má potrebné kapacitné podmienky. 

Nízky počet žiakov sa podpísal aj pod vyradenie zo siete Základnej školy v Ratnovciach v okrese Piešťany, školy v Drnave v okrese Rožňava či Základnej školy na Školskej v Nevericiach v okrese Zlaté Moravce. Základná škola na Hlavnej ulici v Lovciach tiež v okrese Zlaté Moravce končí pre to, že ju navštevuje málo detí, pričom v budúcom školskom roku by do nej nastúpilo iba šesť žiakov. Podobný problém postretol aj Základnú školu v Chmeľovej pri Bardejove. 

Školy, ktoré majú málo žiakov a bojujú o prežitie, sa môžu obrátiť na ministerstvo školstva v rámci dohodovacieho konania a žiadať o mimoriadne dofinancovanie. Rezort školstva im môže peniaze dať, zároveň im však navrhne racionalizačné opatrenia. Ministerstvo pod vedením ministra Dušana Čaploviča vlani navrhlo racionalizačné opatrenia dohromady 130 školám. Šlo o tie, ktoré žiadali najviac peňazí, hovorí Kaliňák. Rezort im napríklad navrhoval zníženie počtu tried či zamestnancov. Ak školy opatrenia vykonajú, môžu sa aj v budúcnosti uchádzať o dofinancovanie, ak nie, musia si nájsť vlastné zdroje. Spomedzi uvedených siedmich škôl, ktoré vyradia zo siete, boli na rokovanie s rezortom školstva pozvané dve, a to škola v Lovciach a Chmeľovej. 

Hovorca Kaliňák ešte doplnil, že počet škôl, ktoré by mali od septembra skončiť, nemusí byť konečný a môžu k nim pribudnúť ďalšie. Nepredpokladá však, že by sa tak naozaj stalo. Rozpočet na daný rok totiž zriaďovatelia škôl, ktorými sú väčšinou mestá a obce, poznajú už v decembri či januári, a teda už začiatkom roka vedeli, na čom finančne sú a či prevádzku školy zvládnu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu