Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dojímavý príbeh vždy usmiateho Filipka (3): Niekedy sa mi sníva, že beží oproti mne

Nie je chvíľa, kedy by Filipko nepotešil rodičov úsmevom Zobraziť galériu (5)
Nie je chvíľa, kedy by Filipko nepotešil rodičov úsmevom (Zdroj: archív I. Z.)

SKALICA - O tom, že zdravé dieťa je tým najväčším šťastím, sa presvedčila aj mamička Ivana zo Skalice, ktorej sa pred troma rokmi narodil krásny chlapček s detskou mozgovou obrnou. Keďže najväčší životný dar malý Filipko (3) nedostal do vienka, musí teraz oň vlastnými silami bojovať. Cvičí, učí sa aj rehabilituje a to všetko s veľkým odhodlaním. Občas však jeho milujúci rodičia na všetko nestačia a na to, aby vždy usmiatemu synčekovi mohli splniť najväčší sen, potrebujú aj pomoc druhých.

(Píše Filipova mamička)

Filipko má 3 roky, ešte sám neusedí, neplazí sa a o chodení tiež len snívame. Všetko zopakuje a spája jednoduché slová. Narodil sa v 33. týždni tehotenstva, a tu sa začína náš problém. Spočiatku to vyzeralo, že sú len problémy s dýchaním, čo je bežné u "predčasniatok". Postupom času však zlé správy začali pribúdať.

Vstávať a cvičiť! Filipko bojuje z celých síl.
Zobraziť galériu (5)
Vstávať a cvičiť! Filipko bojuje z celých síl.  (Zdroj: archív I. Z.)

 

Z nemocnice sme odchádzali s diagnózou kvadruparéza (CTP), Stp.prenatálna difúzna cerebrálna lézia a Pes equinovarus 1. sin. congenitalis. V súčasnosti nám pribudol Konvergentný strabizmus, čo je atrofia zrakového nervu. Neskôr pribudol aj problém s ľavým kĺbom a dnes už sme jasný DMO-čkári (DMO - detská mozgová obrna, pozn. red.).

 

Vždy vysmiaty šibal.
Zobraziť galériu (5)
Vždy vysmiaty šibal.  (Zdroj: archív I. Z.)

Už sme sa zmierili s tým, že Filipko bude "iný", ale momentálne nám robí najviac starostí ľavá nôžka. Nakoľko sa celá stáča do vnútra, šľachy sa skracujú, ťahajú kĺb a nôžka sa tiež skracuje. Jednu operáciu absolvoval, keď mal pol roka. Nemôžu mu rezať šľachy každé 3 roky. Dlhodobo je to neúnosné.

Teraz potrebujeme cvičiť ešte viac ako doteraz, aby sme oddialili operáciu čo najďalej, aby mal šancu  postaviť sa na vlastné nôžky. Navštevujeme rehabilitačné centrá viackrát do roka. Žiaľ, niektoré sú finančne veľmi nákladné. Párkrát už sme boli v Renone, niečo z rodinných zdrojov a niečo z nadácie. Je to dlhý a ťažký boj. Tak veľmi by sme chceli Filipkovi pomôcť. Každý jeho pokrok je pre nás dar a pre neho ťažká drina. Niekedy sa mi sníva, že Filipko beží oproti mne a vystiera rúčky. Je to krásny, ale zároveň veľmi krutý sen, keď neviete, či to niekedy zvládne aj v skutočnom živote.

Ak vás Filipkov dojímavý príbeh zaujal a chceli by ste mu pomôcť, môžete sa obrátiť na jeho rodičov. Za každú pomoc vám budú veľmi vďační.

Kontakt na Filipkovu mamičku:

Ivana Žilinková

tel. č.: 0905 288 732

e-mail: ivana.zilinkova@gmail.com

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu