Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američan zodpovedný za únik vládnych informácií sa údajne skrýva v Hongkongu

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

HONGKONG – Bývalý zamestnanec CIA Edward Snowden, zodpovedný za únik informácií o sledovacom programe americkej vlády, pravdepodobne zostal v Hongkongu, ale presné miesto jeho pobytu nie je známe. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

Snowden (29) poskytol novinám v Británii a v USA tajné informácie o rozsiahlom programe americkej vlády na získavanie údajov z internetovej komunikácie ľudí. Hotel Mira v prosperujúcej štvrti Ťien-ša-cuej uviedol, že hosť pod takýmto menom sa odhlásil v pondelok.

Americký kongresman Peter King - vplyvný republikán z výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov - uviedol, že Snowdena by mali vydať. Dodal, že pri jeho stíhaní treba uplatniť zákon v plnej šírke.

 "Považujem ho za zbeha," povedal King pre CNN. Snowden sa vyjadril, že chce požiadať o azyl. Odborníci na ľudské práva sa domnievajú, že Snowden je v Hongkongu v bezpečí a momentálne mu nehrozí konanie, aby ho vydali. Hongkong ako administratívna oblasť Číny v súčasnosti podrobuje revízii možnosti žiadania o azyl a možné zákonné procedúry voči Snowdenovi môžu trvať dlho, uviedol Nicholas Bequelin z Human Rights Watch (HRW).

Snowden neskončil strednú školu, skúsil absolvovať výcvik v armádnych zálohách, ale po štyroch mesiacoch odtiaľ odišiel. Potom sa stal ochrankárom, uviedla agentúra Reuters. Teraz sa Američan stal známym po celom svete ako muž, zodpovedný za zverejnenie informácií o rozsiahlych programoch na získavanie informácií, ktoré realizovala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), jedna z najtajnejších vládnych agentúr v Spojených štátoch.

Snowden vystúpil z tieňa a pripustil, že pre denníky Guardian a Washington Post odkryl prísne tajné programy získavania informácií po tom, ako pracoval na Havaji na základe kontraktu pre NSA. Američania diskutujú o tom, či je Snowden vlasteneckým obhajcom ľudských práv alebo najbezcharakternejším zo zradcov. Američan ale vidí svoju úlohu jasnejšie.

 Snowden povedal, že získavanie údajov dosiahlo taký rozsah a bolo tak dotieravé, že cítil povinnosť kritizovať ho, dokonca aj za cenu veľkej osobnej obete. Mohol zostať v anonymite, avšak tvrdil, že jeho posolstvo bude silnejšie, ak odhalí svoju totožnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu