Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

CIA prenasledovaný Snowden pristál v Moskve: O azyl žiada Ekvádor

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Lietadlo s Američanom Edwardom Snowdenom, ktorý prezradil tajné sledovacie programy americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), pristálo v Moskve. Oznámili to dnes webová stránka WikiLeaks a tlačová agentúra DPA, ktorá citovala ruský Interfax. WikiLeaks uviedol, že Snowden cestuje "do tretej krajiny" a sprevádzajú ho diplomati. Nie je jasné, či bude čakať v tranzitnej zóne na letisku.

Ruská televízia RT zverejnila snímku čiernej limuzíny s ŠPZ ekvádorskej ambasády, ktorá čakala na letisku, čo vyvolalo úvahu, že možno Snowden strávi noc v Moskve pod ochranou diplomatov.

Snowden má vraj rezervovanú letenku na pondelňajší let z Moskvy do Havany, odkiaľ bude pokračovať do venezuelského hlavného mesta Caracasu. Ruské tlačové agentúry o tom dnes informovali zdroje v leteckej spoločnosti Aeroflot.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry Reuters potvrdilo, že Snowden môže mať v úmysle cestovať cez Moskvu ako tranzitný cestujúci do iného cieľa. Interfax citoval nemenovaný zdroj, ktorý povedal, že Snowden nemá ruské vízum, ktoré ako americký občan potrebuje na vstup do Ruska a zrejme preto nebude môcť opustiť tranzitný priestor na moskovskom letisku Šeremetevo.

O Snowdenovom odlete z Hongkongu do Moskvy informovali dnes čínske noviny South China Morning Post, podľa ktorých mohol byť jeho konečným cieľom Ekvádor alebo Island.

Hongkong podľa hovorcu nemohol brániť Snowdenovi odísť, pretože USA k žiadosti o jeho vydanie predložili dokumenty, ktoré neboli úplne v súlade s právnymi požiadavkami na základe legislatívy Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny.

USA obžalovali Snowdena, bývalého zamestnanca firmy pracujúcej pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), z krádeže federálneho majetku, nepovoleného vyzradenia informácií o národnej obrane a úmyselného vyzradenia tajných spravodajských informácií neoprávnenej strane.

Snowden požiadal o azyl v Ekvádore

Ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patino v nedeľu oznámil, že Edward Snowden obvinený Spojenými štáty zo špionáže požiadal Ekvádor o azyl.

"Ekvádorská vláda odstala od Edwarda Snowdena žiadosť o azyl," uviedol Patino, ktorý je na oficiálnej návšteve Vietnamu na Twitteri. Detaily zatiaľ neposkytol. Snowden medzičasom priletel z Hongkongu do Moskvy, kde ho na letisko Šeremetevo prišiel čakať ekvádorský veľvyslanec v Rusku Patricio Alberto Chávez Zavala. Snowden vyvolal rozruch, keď odhalil program sledovania telefonických hovorov a internetovej komunikácie pre potreby americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Spojené štáty ho následne obvinili zo špionáže a krádeže vládneho majetku. Ekvádor prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Londýne poskytuje už viac než rok útočisko Julianovi Assangeovi, zakladateľovi projektu Wikileaks, ktorý rovnako zverejňuje tajné materiály. Portál Wikileaks predtým oznámil, že pomohol Snowdenovi nájsť "politický azyl v demokratickej krajine". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu