Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Juraj Jakubisko prišiel „svoje dni“ otvoriť do Košíc bez manželky Deany

Juraj Jakubisko v Košiciach Zobraziť galériu (9)
Juraj Jakubisko v Košiciach (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Režisér Juraj Jakubisko je rodákom z Kojšova, neďalekej dediny pri Košiciach a tak sa stal jednou z osobnosti EHMK 2013. A práve podujatie pod názvom Jakubiskove dni sú jedným z najatraktívnejších podujatí kultúrnej jari v Košiciach.

Režisér do Košíc prišiel sám, bez svojej manželky Deany a osobne otvoril v sobotu (23.3.) svoju výstavu obrazov. „Aby som vám ukázal, že viem aj trochu maľovať,“ skromne dodal. Na vernisáži sa zišlo neobvykle veľa ľudí a Jakubisko netajil svoje city k mestu, v ktorom strávil roky mladosti.

Od primátora Richarda Rašiho dostal čestné občianstvo Košíc a od svojich rodákov z Kojšova fotografiu svojej rodnej obce.  „Už som bol na druhom brehu, ale keď som sa dozvedel, že Košice sa stali hlavným európskym mestom kultúry, vrátil som sa späť,“ narážal na svoju ťažkú operáciu – transplantáciu srdca, ktorú absolvoval pred niekoľkými mesiacmi. Svojim priaznivcom prezradil, že chystá knihu „Živé striebro,“ ktorá čerpá práve z jeho spomienok. „Nebude to životopis, skôr román a bude v ňom mnoho príhod,“ sľubuje. Predajná výstava jeho 25 obrazov obsahuje cyklus serigrafií, autorské filmové plagáty a olejomaľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu