Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd definitívne rozhodol o treste pre Jakubiskovú: Takto bude pykať za zabitie chodca

Deana Horváthová-Jakubisková a Juraj Jakubisko
Deana Horváthová-Jakubisková a Juraj Jakubisko (Zdroj: SITA)

PRAHA – Herečka a producentka Deana Horváthová-Jakubisková neuspela s ústavnou sťažnosťou. Za usmrtenie chodca na priechode jej Obvodný súd pre Prahu 2 uložil 2,5 roka väzenia so štvorročnou skúšobnou dobou.

Dostala tiež štvorročný zákaz riadenia, pozostalým musí uhradiť zhruba milión českých korún. O odmietnutí sťažnosti dnes informovala hovorkyňa súdu Miroslava Sedláčková. V sťažnosti Jakubisková upozorňovala na rozpory v hodnotení a svedectvách. Poukázala na to, že chodca nemohla vidieť, pretože jej rozhľad blokovalo iné vozidlo. Prekážalo jej tiež to, že Najvyšší súd o jej dovolaní rozhodol počas 15-minútového neverejného zasadnutia. Za tak krátku dobu vraj nemohol prípad kvalifikovane preskúmať.

Ústavný súd ale zistil iba jedinú čiastkové chybu. Protokoly z hlavného pojednávania obsahujú často zápis "nezrozumiteľná slovenčina". Výpoveď Jakubiskovej tak nie je v spise kompletne zachytená, chýba totiž tiež zvukový záznam. Podľa ústavných sudcov ale nejde o taký zásah do základných práv, ktorý by vyžadoval zrušenie verdiktu. Jakubiskovej vraj nič nebránilo, aby určité body svojej obhajoby neskôr písomne ​​alebo slovne zopakovala. Dĺžka rozhodovania Najvyššieho súdu je vraj štandardná, sudcovia totiž na porady prichádzajú po tom, čo si naštudujú spis, a tak môžu dospieť k výsledku pomerne rýchlo.

Nehoda sa stala v októbri 2011 v pražskej Krči, a to na križovatke, ktorú neriadia semafory. Cez prechod viditeľne označený dopravným značením tam prechádzal šesťdesiatdvaročný muž. Autá v prvom pruhu mu dali prednosť, v druhom pruhu ho však zrazil mercedes Jakubiskovej. Svedkyňou nehody bola lekárka, ktorá chodcovi začala okamžite poskytovať prvú pomoc. Zhruba hodinu po nehode zranený napriek tomu zomrel. Pri strete utrpel opuch mozgu a zlomeniny rebier a ruky.

Jakubisková išla povolenou rýchlosťou 44 kilometrov za hodinu, orientačná dychová skúška ukázala, že pred jazdou nepila alkohol. Podľa súdov však hrubo podcenila dopravnú situáciu, pretože dostatočne nespomalila a nesledovala prevádzku na ceste. Herečka tvrdí, že chodcov nevidela cez vysoké odbočujúce auto a že jej vbehol pod kolesá bez toho, s ňou nadviazal očný kontakt.

Viac o téme: Deana Horváthová-Jakubisková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu