Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

ČESMAD: Varovný prst máme zdvihnutý stále, s rezortom ale chceme rokovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Varovný prst v podobe hroziaceho štrajku autodopravcov je zdvihnutý stále, s rezortom dopravy chcú ale ďalej rokovať. Budúci týždeň si tak spolu so šéfom rezortu Jánom Počiatkom (Smer-SD) sadnú nad konkrétne analýzy a odborné stanoviská k otázke jazdenia kamiónov po cestách II. a III. triedy.

Po dnešnom stretnutí na ministerstve dopravy to uviedol tajomník Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia Pavol Reich. "Prišli sme preto, aby sme chránili dopravcov," zdôraznil. Autodopravcovia protestujú proti návrhu vlády na plošný zákaz jazdenia kamiónov po týchto cestách. "Dohodli sme sa na ďalšom stretnutí v priebehu budúceho týždňa," doplnil.

Na rokovaní boli dnes prítomní aj zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). "Pre nás je zaťažujúca akákoľvek ďalšia daň, akýkoľvek iný zákaz. Dnes sme v situácii, kedy už z hľadiska nákladov nevieme konkurovať ostatným krajinám," opísal Ľuboš Suchý z UNAS-u.

Dopravcovia chcú počkať do budúceho týždňa a prostredníctvom analýz a odborných názorov zhodnotiť situáciu. Konkrétne návrhy, ako by mohla byť otázka plošného zákazu jazdenia po cestách II. a III. tried únosná pre dopravcov, zatiaľ na rokovaní nepadli.

Česmad si napríklad nevie predstaviť kompenzáciu v podobe zníženia dane z motorových vozidiel. "Požadovať dnes kompenzácie smerom k zníženiu dane z motorových vozidiel alebo neplatenia tejto dane je pri tom, ako vyzerá štát, určite nereálne," odhadol Reich.

Variant, že by k plošnému zákazu nedošlo vôbec, si zase nevie predstaviť štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák. "Neviem si predstaviť, že by to nebolo. My sme sa v podstate aj zhodli, že za určitých podmienok vedia dopravcovia akceptovať celoplošný zákaz, ale musí dôjsť k precíznemu nadefinovaniu, aby neboli poškodení legitímne a legálne podnikajúci," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu