Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dobré správy: Mýto sa nebude platiť ani na obchvate Bratislavy, pokuty sa upravia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nákladné autá nebudú platiť mýto ani na diaľničnom obchvate Bratislavy. Tento intravilán mal pôvodne zostať ako jediný naďalej spoplatnený aj po 15. marci tohto roka. Po dnešnom rokovaní Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), mýtnou firmou SkyToll a rezortom dopravy to však už neplatí. Od polovice marca budú nákladné autá jazdiť zadarmo cez všetky intravilány obcí na Slovensku.

Na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania o tom informoval prezident Česmadu Ľubomír Honíšek a štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček. Ďalšou požiadavkou autodopravcov, o ktorej sa dnes diskutovalo, bolo stanovenie určitého debetu na palubných jednotkách, čiže mýtnych prístrojoch. Do debetu by mohli dopravcovia ísť pri náhodnom nezaplatení mýta. "Dohodli sme sa na limite 12 eur a v prípade, že sa dopravcovi takýto priestupok stane v období do šiestich mesiacov, pokutovaný príslušníkmi mýtnej polície nebude," opísal Honíšek.

Zároveň zo vzájomnej diskusie vyplynula dohoda na úprave mýtnych pokút. Tie majú dnes jednotnú sadzbu vo výške 1500 eur. "Dohodli sme sa, že výška pokuty bude závisieť od druhu priestupku," doplnil Honíšek. Až za úmyselné niekoľkonásobné dopustenie sa priestupku bude sadzba na maximálnej hranici, aká je dnes. Minimálna výška pokuty pri opakovanom priestupku by mala byť na úrovni okolitých štátov, kde sa sankcie za prehrešky podľa Česmadu pohybujú na úrovni od 400 do 700 eur.

Na rokovaní sa nezúčastnila Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), ktorá dnes dopoludnia vyhlásila ostrý štrajk. Jeho súčasťou majú byť aj blokácie ciest. Únia tvrdí, že vláda ich "vodí za nos" a obáva sa toho, že jej požiadavky splnené nebudú. Ministerstvo ale argumentuje, že všetky problémy autodopravcov rieši. Samotný Česmad ako druhé združenie dopravcov dôvody na štrajk nevidí. "Nemáme dôvod na podobnú akciu, akú dnes vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska," zdôraznil Honíšek.

Štátny tajomník Stromček sa preto ohradil voči vystupovaniu UNAS a "voči zneužívaniu autodopravcov na politické ciele niektorého z kandidátov na prezidenta". Predseda UNAS Milan Laurinec dnes pred novinármi priznal, že podporuje kandidátku na tento post Helenu Mezenskú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu