Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dopravcovia nechcú byť vládou vodení za nos: Hrozí ostrý štrajk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) podala dnes na Úrade vlády SR oznámenie adresované premiérovi Robertovi Ficovi o ostrom štrajku pre mýto. Únia autodopravcov žiada premiéra, aby do piatka zabezpečil naplnenie jej dohôd s ministerstvom dopravy o podmienkach fungovania mýta z 20. februára. Ak sa tak nestane, po uplynutí tohto termínu sú pripravení začať štrajkovať.

"Autodopravcovia usúdili, že sú vodení za nos. Ministerstvo dopravcom podsúva iné verzie dohody a nie je schopné dodať ani len zápisnicu (o rokovaní). Zároveň rezort dopravy spustil klamlivú verejnú kampaň proti nášmu združeniu, ktoré združuje slušných autodopravcov, čo považujeme za neakceptovateľné," oboznámil s obsahom oznámenia predseda UNAS-u Milan Laurinec.

Priznal, že podporuje Helenu Mezenskú v prezidentských voľbách, ale že ide o jeho súkromnú vec a nemá to nič spoločné s požiadavkami autodopravcov. "Dostal som mandát riešiť iba otázky autodopravcov na rozdiel od vlády, ktorá rieši veci, na ktoré nemá mandát," povedal Laurinec.

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček po rokovaní so Združením cestných dopravcov ČESMAD Slovakia v utorok povedal, že UNAS nemá dôvod štrajkovať, pretože pri rokovaniach pred takmer dvoma týždňami sa dohodli na splnení jej požiadaviek na fungovanie mýtneho systému. Vedenie UNAS-u podľa štátneho tajomníka zneužíva autodopravcov na politické ciele pred prezidentskými voľbami.

UNAS podľa Laurinca zároveň podáva trestné oznámenie na ministerstvo dopravy pre poškodzovanie a zneužívanie ich mena. Autodopravcom z tohto združenia sa nepáči, že ministerstvo dopravy nahrávalo obsah ich rokovania o mýte a začalo proti nim verejnú kampaň. "To nemá obdobu, je to nový slovenský Watergate," dodal Laurinec. Priebeh štrajku chce UNAS špecifikovať na poludňajšom brífingu v Banskej Bystrici. "Nechávam na vašu fantáziu, bude to prekvapenie. Sme ľudia tvoriví a čestní, na rozdiel od ministerstva dopravy," odvetil Laurinec na otázku, či plánujú blokovať úrad vlády, obytnú časť, v ktorej býva premiér, a hraničné priechody. Prípravu štrajku podľa neho prekonzultovali s právnikom, takže "právne to bude tak, ako má byť".

Ministerstvo dopravy sa dohodlo s UNAS-om na zrušení spoplatnenia v intravilánoch obcí a miest s platnosťou od 15. marca. Súčasťou dohody je aj to, že nebude rozšírené mýto na ďalších cestách ktorejkoľvek kategórie. Pokuty za mýtne priestupky sa majú znížiť na úroveň okolitých krajín (zhruba 400 až 700 eur).

Mýto sa podľa dohody nemá v budúcnosti platiť ani na cestách II. a III. triedy. Podpredseda UNAS-u Robert Huran vtedy tvrdil, že nie sú nútení štrajkovať, ale zostávajú zatiaľ v štrajkovej pohotovosti, kým sa dohodnuté veci stanú skutočnosťou. Autodopravcovia budú môcť mať na mýtnej palubnej jednotke mínus 12 eur raz počas šiestich mesiacov bez pokuty. Rezort dopravy prisľúbil, že bude rokovať s ministerstvom financií o sadzbách dane z motorových vozidiel a spotrebnej dane, najmä z nafty. Autodopravcovia žiadajú ich zníženie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu