Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rezort chystá obmedzenie kamiónov na vidieku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ďalšie zo série rokovaní o zavedení zákazu ťažkej nákladnej dopravy na cestách druhej a tretej triedy sa dnes konalo na ministerstve dopravy. Výsledkom rozhovorov je, že rezort pripraví nový návrh.

Ako ďalej informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa, o riešeniach rokovali predstavitelia rezortu na čele s ministrom Jánom Počiatkom, zástupcovia združení autodopravcov, samosprávnych krajov a Policajného zboru SR.

"V novom návrhu zohľadníme aj pripomienky zúčastnených strán a po jeho vypracovaní budeme pokračovať v rokovaniach," uviedol minister. Napriek tomu, že podľa jeho slov neexistujú jednoduché riešenia, chce oznámiť, že všetky strany k diskusiu pristupovali konštruktívne.

Tento dokument bude základom pre ďalšie rokovania v najbližších týždňoch, na ktorých budú dopravcovia aj vyššie územné celky opäť prezentovať svoje argumenty a požiadavky s cieľom nájsť optimálne riešenie.

Zástupcovia vyšších územných celkov sa podľa Kóňu počas rokovaní zamerali na to, aby nedochádzalo k poškodzovaniu ciest druhej a tretej triedy nadmernou kamiónovou dopravou.

"Autodopravcovia zas zastávali názor, že plošný zákaz jazdy ťažkých nákladných vozidiel na cestách druhej a tretej triedy by znamenal v niektorých prípadoch veľké zachádzky na tradičných dopravných trasách, keďže nie všade existujú súbežné cesty vyššieho a nižšieho štandardu," priblížil situáciu.

Predstavitelia samospráv aj zväzy dopravcov sa však zhodli na tom, že treba nájsť riešenie, ktoré nebude komplikovať podnikanie regionálnych dopravcom a dopravcom zabezpečujúcim dopravnú obsluhu jednotlivých území. "Na druhej strane je však neprípustné, aby tranzitná doprava na vidieckych cestách znižovala kvalitu života obyvateľstva," uzavrel hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu