Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rezort obrany dostane v budúcom roku o 50 miliónov eur menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rozpočet rezortu obrany bude v roku 2013 o 49,9 milióna menší, ako to bolo v tomto roku. Minister Martin Glváč (Smer-SD) by tak mal hospodáriť s celkovou sumou necelých 748,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Ten predpokladá, že by sa celkové obranné výdavky Slovenska mali v budúcom roku pohybovať na úrovni 1,01 percenta HDP. Slovensko tak opäť nesplní politickú dohodu NATO, ktorá predpokladá, že by členské krajiny Severoatlantickej aliancie mali investovať na obranu dve percenta HDP.

Najmenej by sa malo zníženie rozpočtu dotknúť osobných výdavkov ministerstva, kde sa predpokladá pokles zhruba o jedno percento. V rozpočtovej kapitole tovary a služby však plánuje rezort ušetriť takmer pätinu z čiastky investovanej v tomto roku.

Ministerstvo obrany by malo v budúcom roku šetriť aj na zahraničných misiách. Celkovo by mali jeho výdavky v tejto oblasti poklesnúť o viac ako 9,5 milióna eur oproti roku 2012. Na pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl mimo územia Slovenska plánuje vláda vyčleniť takmer 40,5 milióna eur. Tí v súčasnosti pôsobia v šiestich operáciách, pričom najviac vojakov má Slovensko v Afganistane a na Cypre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu