Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí vojaci odchádzajú z Afganistanu: Desaťročné pôsobenie končí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁBUL - Slovenskí ženisti, ktorí boli dlhé roky symbolom nášho pôsobenia v Afganistane, v operácii ISAF definitívne končia. Po desaťročnom pôsobení multifunkčnej ženijnej roty v Afganistane sa postupne sťahuje táto jednotka z vojenskej operácie ISAF. Posledná rotácia ukončí svoje pôsobenie koncom novembra.

„Naši ženisti v Afganistane reprezentovali Slovensko tým najlepším spôsobom, o čom svedčia nielen vyznamenania, oficiálne ďakovné listy, ale hlavne zrekonštruovaná infraštruktúra, ktorá slúži domácim obyvateľom Afganistanu a koaličným vojskám,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Ako dodal, odmínovaním priestoru zachránili množstvo ľudských životov, čo je podľa neho ich najväčší prínos k stabilizácii v krízovej oblasti.
Medzi hlavné úlohy multifunkčnej ženijnej roty patrilo odmínovanie, rekonštrukcia vzletových a pristávacích dráh a opravy a budovanie letiskových plôch. Od roku 2007 boli „pravou rukou“ zástupcu veliteľa základne v Kandaháre pri zabezpečovaní ochranných bariér, stavaní bezpečnostných úkrytov pre vojakov, rekonštrukcii ciest a letiskových plôch po raketových útokoch a ďalších stavebno-rekonštrukčných prácach. Počas pôsobenia v Afganistane odmínovali naši ženisti pomocou odmínovacích systémov 725 440 metrov štvorcových a ďalších 575 173 metrov štvorcových ručne.

Slovenskí ženisti rekonštruovali odletový terminál kandahárskeho letiska a pracovali aj na stavbe Bazaar School – školy pre deti afganských trhovníkov predávajúcich na základni. Hlavnou úlohou v posledných rokoch však bolo odmínovanie okolia neustále sa zväčšujúcej základne a vybudovanie bezpečnostných plotov, bariér, zátarás a valov po prudkých záplavách. Ženistov v ostatných rokoch začali nahrádzať súkromné kontrahované firmy, čo význam pôsobenia našej jednotky oslabilo. „V poslednom období nám už z hľadiska odbornosti pôsobenie ženijnej roty neprispievalo k zvyšovaniu ich spôsobilostí, preto sme iniciovali zmenu mandátu a jednotku sťahujeme domov,“ vysvetlil minister Glváč. Podľa jeho slov bude návrat ženistov na Slovensko znamenať posilnenie spôsobilostí v domácom krízovom manažmente, predovšetkým pri pomoci našim obyvateľom pri živelných pohromách.

Na Slovensko bolo potrebné dopraviť veľké množstvo techniky a materiálu, ktorý slúžil pre potreby jednotky v Afganistane. Počas troch letov sa vrátili odmínovacie komplety BOŽENA, stavebné a zemné stroje, pancierové vozidlá TATRAPAN, sanitky, dielenské kontajnery na opravu techniky a ďalšia technika, stroje a nástroje, ktoré využívali naši vojaci pri odborných odmínovacích a stavebných prácach. Najdôležitejšou úlohou bude bezpečná doprava príslušníkov poslednej rotácie multifunkčnej ženijnej roty, ktorú splnia koncom novembra. „Pevne verím, že sa všetci vrátia živí a zdraví domov k svojim rodinám, aby prežili Vianoce šťastní v rodinnom kruhu,“ dodal šéf rezortu obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu