Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko pošle do Afganistanu milión eur a vojenských špecialistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika prispeje do afganského Programu národnej solidarity čiastkou jeden milión eur. Tieto peniaze vyčlení zo svojho rozpočtu ministerstvo zahraničných vecí, ktoré ich ušetrilo prehodnotením niektorých v minulosti uzavretých projektov rozvojovej pomoci.

 Vyplýva to z Memoranda o porozumení medzi SR a Afganistanom, ktoré dnes podpísal podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v prítomnosti afganského veľvyslanca Mohammada Kabir Farahiho.

"Program národnej solidarity existuje od roku 2003, bol podpísaný afganskou vládou a Svetovou bankou (SB) a umožňuje afganským inštitúciám a mestám rozvíjať svoje vlastné rozvojové programy. Je financovaný SB a bilaterálnymi donormi a ja som rád, že Slovenská republika sa týmto dnešným aktom stala jedným z nich," vyhlásil po podpise memoranda Lajčák.

Minister pripomenul, že Slovensko afganskej krajine už pomáha dlhé roky. Za posledných osem rokov štát poslal do tejto krajiny 3,7 milióna eur, ktoré sa použili na 22 rozvojových projektov. Slovensko má navyše v Afganistane svoj najväčší zahraničný vojenský kontingent, a to 344 vojakov. "Je naším záujmom, aby afganská vláda, inštitúcie, armáda, bezpečnostné zložky, prevzali plnú zodpovednosť za svoju krajinu a aby k tomu došlo, pochopiteľne musia mať pripravených ľudí. Slovensko patrí k tým krajinám, ktoré sa aktívne zapájajú do procesu prípravy nových expertov," podotkol minister zahraničných vecí.

Podľa afganského veľvyslanca sa z Programu národnej solidarity už pomohlo tisíckam malých dediniek v krajine. Prínos týchto investícii potvrdila aj námestníčka generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Kolinda Grabar-Kitarovič. "Od roku 2006 som si všimla množstvo zmien k lepšiemu. Dnes máme v Afganistane napríklad asi osem miliónov detí v školách, 40 percent z nich sú dievčatá. Ale ešte stále je tam veľa výziev, najmä v oblastiach mimo Kábulu a ďalších väčších miest," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu